%26lsquo%3BHij+werkt+wel%2C+maar+hij+werkt+niet%26rsquo%3B
Nieuws

‘Hij werkt wel, maar hij werkt niet’

De biologische luchtwasser op het kalverbedrijf van Adri en Myriam Schoenmakers doet wel zijn werk, maar werkt niet zoals het zou moeten. Reden: het ammoniakgehalte in de stallucht is te laag om de bacteriën in het systeem van voldoende voeding te voorzien zodat ze hun reinigende werking kunnen doen.

Adri en Myriam Schoenmakers houden in Baarle-Nassau 2.300 kalveren. De nieuwe stal herbergt duizend dieren. Toen ze in 2016 en 2017 de plannen ontwikkelden, kozen ze bewust voor een biologische luchtwasser. Een biologische wasser heeft geen toevoeging van zuur nodig en is nagenoeg onderhoudsvrij.

Hoewel de wasser een aanzienlijke daling laat zien van de ammoniakwaarde in de lucht die de wasser in gaat er er weer uit gaat, is deze niet genoeg om 85 procent reductie te realiseren; de reductie die de biologische luchtwasser zou moeten halen. In nieuwe kalverstallen met veel inhoud, hangt simpelweg te weinig ammoniak waardoor de biologische luchtwasser het reductiepercentage niet haalt.

Adri en Myriam willen de onderste steen boven krijgen. Als Brabantse kalverhouders moeten ook zij op 1 januari 2020 een vergunning aanvragen voor een emissiearm systeem voor de overige dertienhonderd kalverplaatsen. Wat de kalverhouders vooral steekt, is dat er nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan is naar luchtwassers bij kalveren. Zowel bij biologisch al chemische wassers. “Het is een theoretisch verhaal uit een boekje. De praktijk is anders.” Adri en Myriam hopen dat er snel meer duidelijkheid komt zodat ook andere kalverhouders een juiste beslissing kunnen nemen voor hun bedrijf.

Leverancier Bram Claassen van Farm Air luchtwassers, vindt een biologische luchtwasser nog steeds een goede oplossing voor kalverhouders. “Het apparaat doet gewoon zijn werk, ook in een kalverstal.” Wel onderkent hij de tekortkomingen. “In een nieuwe stal met een groot volume waar zeer netjes gewerkt wordt, zit er gewoon weinig ammoniak in de lucht. Dan is het voor een biologische luchtwasser ook moeilijker om een groot reductiepercentage te realiseren.”

Lees de volledige reportage komende zaterdag 15 december in De Kalverhouder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer