Nieuwe+snelle+bloedtest+voor+bepaling+biestopname
Nieuws

Nieuwe snelle bloedtest voor bepaling biestopname

Het bedrijf Heberex introduceert een eenvoudige sneltest waarmee in tien minuten de hoeveelheid antistoffen in het bloed van het kalf kan worden bepaald.

De test werkt door het aanprikken van een bloedvat van het kalf waarna via capillaire werking 10 microliter, één druppel, bloed in een monsterflesje met bufferoplossing komt. Na tien minuten wordt de strip met een app gescand, waarna het resultaat direct wordt weergegeven. De test geeft het gehalte aan antistoffen weer in immuunglobine type G (IgG).

Ook het oornummer van het kalf en eventuele opmerkingen kunnen worden ingevoerd, waarna het resultaat wordt opgeslagen. Daarnaast kan het resultaat gedeeld worden. De sneltest van Heberex moet kunnen concurreren met de test die nu door de Gezondheidsdienst voor Dieren wordt uitgevoerd en die 12 euro per onderzoek kost. Voordeel van deze nieuwe test is de snelle beschikbaarheid van het resultaat.

Enig nadeel van de test is dat officieel de dierenarts de enige is die de test mag uitvoeren. Hoeveel de test in de praktijk kost is daarom afhankelijk van de dierenarts. De ene praktijk berekent de kostprijs van de test en brengt daarnaast de uren in rekening. De andere praktijk hanteert een vaste prijs voor het nemen van het bloedmonster.

Kalveren worden geboren zonder afweer tegen ziektes. Biest van de moederkoe is essentieel voor het opbouwen van de zogeheten passieve immuniteit voor bescherming tegen ziekten gedurende de eerste levensweken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer