Eerst+oormerken%2C+dan+aanmelden+in+I%26amp%3BR
Nieuws

Eerst oormerken, dan aanmelden in I&R

Melkveehouders dienen hun kalveren vanaf 1 april 2019 eerst te oormerken en daarna aan te melden in het I&R-systeem. Dat is één van de voorgestelde verbeterpunten.

Een werkgroep heeft een pakket aan maatregelen opgesteld na aanleiding van de onregelmatigheden in het I&R-systeem die in 2018 aan het licht kwamen. De verplichting om kalveren eerst te voorzien van oormerken voordat ze worden aangemeld in het I&R-systeem is daar één van.

Om de sector de tijd te geven zich voor te bereiden op de plicht om te gaan merken voor melden, voert de minister deze maatregel in op 1 april 2019. Dit biedt leveranciers van managementsystemen de ruimte om aanpassingen te realiseren in de bestaande managementsystemen.

Ook het uitdelen van bestuurlijke boetes bij de handhaving van de I&R-regelgeving is een nieuwe maatregel. De mogelijke I&R-overtredingen zullen in categorieën ingedeeld worden naar gelang de ernst van de overtreding voor het publieke belang. Ook zal bij de boetebepaling onderscheid worden gemaakt tussen commerciële dierhouders en niet-commerciële dierhouders.

Het verkorten van de aanmeldtijd in I&R van drie werkdagen naar drie dagen gaat niet door. Voor vleesveehouders die hun dieren extensief houden, stuit een korte wachttermijn op praktische bezwaren omdat voor het merken vaak twee personen nodig zijn. De minister gaat wel onderzoeken of op termijn in I&R onderscheid gemaakt kan worden tussen melkvee en vleesvee waardoor de aanmeldperiode voor melkveehouders toch verkort kan worden.

Eén van de maatregelen die de sector eerder al heeft genomen inzake I&R, is de aanpassing van het Kalfvolgsysteem (KVS). Met ingang van 1 juni 2018 is niet langer de opgegeven geboortedatum bepalend voor het moment waarop het kalf het melkveebedrijf mag verlaten maar de melddatum van geboorte of laatste wijziging in het I&R-systeem.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer