Met+schoonmaakprotocol+minder+kans+op+infecties+
Nieuws

Met schoonmaakprotocol minder kans op infecties

Schoonmaken en ontsmetten zijn geen garantie op gezondere dieren, maar je dekt wel de risico’s af: het aantal kiemen in de stal kan dalen met een factor honderdduizend, blijkt uit onderzoek van MS Schippers.

Sommige kalverhouders twijfelen aan de noodzaak van reinigen en ontsmetten. Want is de stal eenmaal ontsmet, dan komt er een koppel nieuwe kalveren van diverse afkomst en heb je alle kiemen weer in huis, zo is de gedachte. Dierenarts Teus Kreuger komt al zo’n dertig jaar bij kalverhouders over de vloer. De aandacht voor hokhygiëne neemt toe, merkt hij.

Met cijfers onderbouwen vindt Kreuger lastig, maar hij is er van overtuigd dat bedrijven die systematisch de stallen schoonmaken en ontsmetten minder last hebben van bijvoorbeeld coccidiose. Ook de druk van cryptosporidiose en salmonella vermindert volgens hem door een betere stalhygiëne.

MS Schippers heeft in onderzoek vastgesteld welke resultaten er zijn te behalen met een goed schoonmaakprotocol. Een stal bevat nadat de kalveren zijn afgeleverd ongeveer 50 miljoen kiemen per vierkante centimeter. Na schoonspuiten is dat gereduceerd tot 20 miljoen kiemen. Na grondige reiniging zijn er nog 100.000 kiemen over en na ontsmetting resten nog minder dan 500 kiemen per centimeter.

De systematische stappen van een schoonmaakprotocol

Stap 1: Grof vuil
Met hogedruk het grove vuil wegspuiten.

Stap 2: Inweken
Week de stal in. Vooral bedoeld om vetten op te lossen, de vettige mest, maar ook het vet dat de dieren via de afgeven aan de hokinrichting. Gebruik de inweekmiddelen die goed aan het oppervlakte hechten en er niet snel aflopen. Goed inweken kost een uur. In de tussentijd kunt u ander werk doen.

Stap 3: Schoonspuiten
Gebruik de hogedrukreiniger en spuit systematisch de stal schoon. Na goed inweken is hiervoor circa 30% minder water nodig dan bij schoonspuiten zonder inweken. Dat scheelt in het waterverbruik en in de hoeveelheid mest.

Stap 4: Controle
Kijk goed of alles schoon is. Controleer ook op dierhoogte, dan ziet het er vaak anders uit dan van boven. En dat is waar de dieren in contact komen met hun omgeving.

Stap 5: Ontsmetten
Een grondige reiniging verwijdert het vuil, ontsmetting doodt de ziektekiemen. Ontsmetting heeft pas zin en is pas nuttig na een grondige reiniging. Kies een ontsmettingsmiddel dat past bij de infectiedruk van het bedrijf. Het beste resultaat geeft het gebruik van twee ontsmettingsmiddelen die samen een brede range ziektekiemen afdekken. Dit betekent ook twee keer ontsmetten. Gebruik de middelen in de juiste dosering. Anders heeft het geen effect.

Stap 6: Naspuiten
Spuit de stal grondig na met schoon water om de restanten van de desinfectiemiddelen te verwijderen.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer