Ondanks dat er voor specifieke knelgevallen van de fosfaatreductieregeling oplossingen zijn, raden vertegenwoordigers van de sector aan alle kalveren te markeren in I&R zodat kalverhouders niet onverhoeds een boete krijgen.
Kalverhouders hebben hierover vandaag een e-mail ontvangen van SKV. SKV kan voor kalverhouders alle kalveren markeren als SKV vleeskalf in het I&R-systeem. Kalverhouders die hiervan gebruik willen maken, kunnen een machtiging ondertekenen en vóór 15 april 2017 retourneren naar SKV. Dat kan via de mail (skv@skv.info), Whatsapp (0651-762076), per fax (030-6941919) of per post.
Een kalverhouder blijft zelf verantwoordelijk voor de registratie in I&R. SKV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuiste registraties en de gevolgen hiervan. SKV informeert kalverhouders wel over de verrichtte registraties in I&R zodat kalverhouders zelf kunnen controleren of deze juist zijn.
Voor bedrijven die melkvee combineren met vleeskalveren is deze week geen specifieke oplossing gekomen binnen de huidige fosfaatreductieregeling. Deze combinatiebedrijven kunnen in sommige gevallen echter wel een ongunstige verhouding hebben tussen mannelijke en vrouwelijke dieren ten opzichte van hun referentie. Voor deze bedrijven zal het ministerie van Economische Zaken een technische correctie toepassen zodat over de vleeskalverentak geen geldsommen verschuldigd zijn.
Belangrijk is dat deze combibedrijven zich melden vóór 15 april bij LTO Nederland via ebokkers@lto.nl. LTO zorgt dat deze bedrijven worden gemeld bij het ministerie van Economische Zaken. Bij de aanmelding moet staan: de naam, adres, relatienummer, aantal stuks melkvee, jongvee en vrouwelijke vaarskalveren per 2 juli 2015, 1 oktober 2016 en 1 april 2017 en de vermoedelijke datum van afvoer of slacht.
Vorige week waren al wel de oplossingen bekend voor starterbedrijven en kalverbedrijven met niet-melkleverend vee. Bedrijven met startkalveren mogen hun dieren ook aan (rosé)kalverbedrijven leveren waarbij de ontvangende bedrijven de dieren aan een slachthuis moet leveren voordat ze één jaar oud worden.
Kalverbedrijven met niet-melkleverend vee mogen een andere referentiedatum aanhouden dan 15 december als de datum 15 december voor hen ongunstig is. Ook kunnen ze hun vleeskalveren (eventueel door SKV) apart laten registreren zodat ze buiten de boeteregeling vallen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland