LTO Nederland heeft de afgelopen twee weken volop overleg gevoerd met het ministerie van Economische Zaken over de bedrijven die in de knel komen met de fosfaatreductieregeling. Oplossingen zijn in de maak.
Komende week zal een wijziging van de regeling gepubliceerd worden in de Staatscourant. Voor bedrijven met startkalveren en kalverbedrijven met niet-melkleverend vee zijn de oplossingsrichtingen duidelijk.
Bedrijven met startkalveren zouden binnen de huidige regeling hun dieren aan een slachterij moeten leveren. In de aan te passen regeling mogen ze de dieren ook aan (rosé)kalverbedrijven leveren waarbij de ontvangende bedrijven de dieren aan een slachthuis moet leveren voordat ze één jaar oud worden.
Kalverbedrijven met niet-melkleverend vee kunnen met de huidige regeling in de knel komen omdat ze bijvoorbeeld op de referentiedatum van 15 december geen vleeskalveren op het bedrijf hadden staan. Zij kunnen nu kiezen voor een andere referentiedatum of de vleeskalveren apart registreren zodat ze buiten de boeteregeling kunnen vallen.
Voor melkveebedrijven met vleeskalveren op één relatienummer wordt nog gewerkt aan een oplossing. In ieder geval is duidelijk dat wanneer deze bedrijven na 1 april vrouwelijke vleeskalveren opzetten, deze kalveren meetellen in de berekening van de boete op de fosfaatproductie. De veiligste weg is om geen vaarskalveren te plaatsen op de kalverbedrijven die op het relatienummer ook melkkoeien hebben staan.
Bedrijven met melkvee en vleeskalveren die vaarskalveren hebben staan in hun bestaande koppel vleeskalveren, komen met de huidige regeling ook in de knoop omdat ze fors boven de referentie kunnen komen. LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus geeft aan dat voor deze bedrijven samen met het ministerie van EZ nog naar individuele oplossingen wordt gezocht. Het is wel belangrijk dat deze bedrijven zich melden, zodat ze individueel geregistreerd worden. Veehouders die menen hiervoor in aanmerking te komen, kunnen zich melden bij Ernest Bokkers van LTO Nederland via ebokkers@lto.nl.
Op dit moment kan RVO nog moeilijk onderscheiden of een bedrijf vleeskalveren heeft of ander jong rundvee. Komende week komt informatie beschikbaar hoe vleeskalveren apart zichtbaar kunnen worden gemaakt in het I&R systeem van RVO.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland