Ook+Fuite+haalt+zelf+kalveren+op+bij+melkveehouders
Nieuws

Ook Fuite haalt zelf kalveren op bij melkveehouders

Sinds oktober 2016 is Fuite Veal gestart met het zelf ophalen van kalveren bij melkveehouders. Het bedrijf heeft het concept van kalverhouder Folkert Jellesma overgenomen, die al twintig jaar zijn jonge dieren direct inkoopt bij melkveehouders.

Het concept van Jellesma uit het Friese Nijelamer staat bekend als MKD Driehoek. Dit is ook de bedrijfsnaam waaronder Fuite de activiteiten voortzet voor de eigen integratie. Door deze ontwikkeling wordt de capaciteit fors vergroot. Van de huidige veertig kalveren per week wil het bedrijf dit jaar nog doorgroeien naar vierhonderd dieren. De ambitie ligt nog hoger.

De kalveren die op dit moment wekelijks worden aangekocht gelden als aanvulling op de reguliere aanvoer voor de kalverbedrijven van Fuite. Het doel is dat op den duur de eigen inkoop leidend is bij het herbevolken van de stallen. “Dat biedt perspectief voor nog meer samenwerking met de melkveehouders om de diergezondheid te verbeteren”, zegt Jan-Willem Brouwer, bedrijfsleider bij MKD Driehoek.

De letters MKD staan voor Melkveehouder, Kalverhouder, Diergezondheid. Groot voordeel van de eigen inkoop is volgens bedrijfsleider Brouwer dat kalveren sneller op het kalverbedrijf arriveren. “De kalveren starten hierdoor beter op.”

Brouwer geeft aan dat melkveehouders een terugkoppeling krijgen van de prestaties van de kalveren en dat er bij goede resultaten een bonus tegenover staat. “Deze bonus kan oplopen tot maximaal 20 euro per kalf. Nieuwe melkveehouders moeten wel eerst een goede referentie opbouwen. Daarna willen we in overleg met de melkveehouder werken aan de hoogste kwaliteit.”

Brouwer beseft dat het bedrijf met deze aanpak bestaande handelskanalen doorbreekt. Hij ervaart dan ook weerstand van veehandelaren. “Maar dit is een nieuwe tijd en daar hoort een nieuwe structuur bij.” Omdat de keten korter is en veehandelaar en verzamelcentra worden overgeslagen, denkt hij ook dat deze manier van werken voor een hogere prijs zorgt voor de jonge kalveren die melkveehouders verkopen.

Oorspronkelijk initiatiefnemer Jellesma is als adviseur bij het project betrokken. “Verzamelen via verzamelcentra past niet meer bij deze tijd,” zegt hij. “Wil je de antibiotica verder reduceren dan is rechtstreeks transport en overleg met melkveehouders noodzakelijk.”

Het initiatief is niet het enige in de markt. Afgelopen week maakte ook Denkavit bekend nadrukkelijk de directe verbinding te zoeken met melkveehouders.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    25° / 11°
    10 %
  • Dinsdag
    27° / 13°
    10 %
  • Woensdag
    28° / 15°
    10 %
Meer weer