Investeren in biomassaketels, of oude vervangen, was nog nooit zo interessant. Voor elke kW die een kalverhouder uitgeeft aan een ketel, krijgt hij van de overheid 80 euro op zijn bankrekening gestort.
Een ketel van 100 kW levert zo 8.000 euro subsidie op. De overheid stimuleert Nederlandse huizenbezitters en ondernemers om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte toe te passen. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Hiervoor heeft de overheid de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Biomassaketels van 5 tot 500 kW vallen onder deze regeling.
In 2016 is 70 miljoen euro ISDE-subsidie beschikbaar gesteld. Tot en met half juli is slecht 19 miljoen euro geclaimd. De resterende pot van 50 miljoen euro is dus nog beschikbaar. Komend jaar zal er waarschijnlijk opnieuw ISDE geld gereserveerd worden, maar over de invulling van de regeling en de hoogte van de subsidiebedragen is nog niets bekend.
Leveranciers van ketels waarderen de overheidsgelden. Natuurlijk omdat het de handel stimuleert, maar ze geven ook aan dat ondernemers een voorschot kunnen aanvragen waarmee ze sneller over het subsidiegeld kunnen beschikken. Het bedrag dat als voorschot uitgekeerd wordt, is in veel gevallen ter hoogte van het volledige subsidiebedrag.
Over het resterende bedrag dat kalverhouders zelf moet investeren, kunnen ze nog energie-investeringaftrek (EIA) aanvragen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland