
'Snelle behandeling stikstofplan noodzakelijk'
Boerenorganisatie LTO Nederland herkent veel van haar voorstellen in het stikstofplan dat het kabinet vandaag presenteerde. De inzet op spoedwetgeving en juridische borging van emissiereductie is volgens LTO een belangrijke stap, maar snelle behandeling in de Tweede en Eerste Kamer is noodzakelijk om perspectief voor boeren en tuinders te behouden.
De ministeriële commissie Economie en Natuurherstel bracht vandaag haar startpakket naar buiten, met daarin de hoofdlijnen van het stikstofbeleid voor de komende jaren. LTO Nederland was de afgelopen maanden intensief in gesprek met betrokken ministers, Kamerleden en ambtenaren. Volgens voorzitter Ger Koopmans is er sprake van herkenning: “De kabinetsaanpak bevat veel van onze inzet. Cruciaal is wel dat juridische aanpassingen en emissiereductie hand in hand gaan. Alleen dan kunnen we de stikstofcrisis definitief achter ons laten.”
Juridische borging en snelheid essentieel
Een belangrijk onderdeel van het kabinetsvoorstel is de inzet op spoedwetgeving die per januari 2026 in werking moet treden. LTO benadrukt dat deze wetgeving snel moet worden ingediend en behandeld om juridische duidelijkheid te bieden aan agrarische ondernemers. “Onder de huidige wetgeving heeft emissiereductie geen zin,” stelt Koopmans. “Zonder juridische aanpassing blijft het voor boeren onmogelijk om te investeren in reductiemaatregelen.” Volgens LTO kan met de juiste wetgeving zo’n 95 procent van de bouwprojecten doorgaan en wordt het grootste deel van de PAS-melders geholpen. Ook veel zogenoemde ‘interimmers’ kunnen hiermee weer perspectief krijgen. Wel moet de uitvoeringskracht in het landelijk gebied snel worden opgeschaald, waarschuwt de organisatie.
Geborgde maatregelen en gebiedsgerichte aanpak
Naast juridische randvoorwaarden is ook het instrumentarium voor emissiereductie besproken. LTO zet in op een combinatie van landelijke maatregelen, bedrijfsspecifieke sturing via onder meer stoffenbalansen en innovatie, en een gebiedsgerichte benadering. Belangrijk daarbij is dat ondernemers daadwerkelijk juridische ruimte krijgen om reductie te realiseren. Een concreet voorbeeld van die gebiedsgerichte aanpak is de steun voor een herstructurering van stikstofgevoelige regio’s als de Veluwe en de Peel. “Vrijwilligheid blijft uitgangspunt, maar in drukgebieden is een herinrichting noodzakelijk,” aldus LTO. Het kabinet heeft hierbij het LTO-voorstel overgenomen om te werken met het instrumentarium uit de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg), waarmee de rechten van grondgebruikers beter juridisch verankerd worden.
Webinar over stikstofplannen voor leden
LTO wil het gesprek over de plannen en de kabinetsbrief breed voeren met haar achterban. Op maandag 28 april organiseert de organisatie een webinar waarin leden worden bijgepraat over de inhoud van het kabinetsvoorstel en de vervolgstappen. Het webinar start om 19.30 uur en is later ook terug te kijken. Aanmelden kan via de website van LTO.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland