
Stikstofplannen kabinet grotendeels bekend
Het kabinet is voornemens om het wettelijk vastgelegde doel voor stikstofreductie met vijf jaar uit te stellen. In plaats van de huidige deadline van 2030, wordt nu ingezet op 2035 om de stikstofuitstoot te halveren. Daarmee wil het kabinet meer tijd creëren om de stikstofcrisis op een uitvoerbare manier aan te pakken.
Het besluit is volgens bronnen onderdeel is van de voorstellen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel, onder leiding van premier Dick Schoof. De plannen, die naar verwachting vrijdag officieel worden gepresenteerd, komen voort uit meerdere verloren rechtszaken over de stikstofaanpak, waaronder een zaak aangespannen door Greenpeace. Hoewel het kabinet in hoger beroep is gegaan, is besloten de stikstofuitstoot toch verder terug te dringen.
Meer tijd en meer geld
De landbouwsector moet in 2035 42 tot 46 procent minder stikstof uitstoten dan in 2019. Tegelijkertijd wil het kabinet de omstreden ‘kritische depositiewaarde’ (KDW) uit de wet schrappen, om meer ruimte te creëren voor bedrijfsspecifieke emissiesturing. Deze koerswijziging is niet nieuw, maar wordt nu concreter uitgewerkt. De praktische uitvoering is echter complex en zal naar verwachting nog jaren vergen.
Om de plannen kracht bij te zetten, trekt het kabinet fors extra geld uit. In de voorjaarsnota voor 2025 en 2026 is 600 miljoen euro gereserveerd voor de stikstofaanpak. Daarnaast komt dit jaar al 200 miljoen euro beschikbaar voor het innoveren, verplaatsen, extensiveren of vrijwillig stoppen van bedrijven in de directe nabijheid van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe en de Peel.
Aanpak rondom natuurgebieden
De nieuwe regeling richt zich op circa 1.800 bedrijven binnen een straal van 250 meter van beschermde natuurgebieden. Ook is er een plan voor een hogere stikstofondergrens van 1 mol per hectare per jaar voor natuurvergunningverlening. Deze maatregel moet de zogenoemde PAS-melders tegemoetkomen. De Raad van State zal hierover in juni advies uitbrengen. Voor vrijwillige stoppers is 750 miljoen euro beschikbaar en voor boeren die willen extensiveren nog eens 627 miljoen euro. Dit budget was echter al eerder gereserveerd binnen het landbouwministerie.
Stevige kritiek vanuit milieuhoek
Hoewel veel van de plannen al bekend was, is vooral het uitstel van de stikstofdeadline naar 2035 een opvallende wending. Vanuit de milieuhoek is er flinke kritiek te horen. Greenpeace noemt het uitstel een “schoffering van de rechtsstaat” en vindt dat het kabinet het vonnis van de rechter negeert. Mobilisation for the Environment (MOB) spreekt van “domheid ten top”, omdat Europese regelgeving gewoon van kracht blijft. Ook de landsadvocaat, de belangrijkste juridisch adviseur van het kabinet, is kritisch op onderdelen van het plan. Dit blijkt uit een bericht van RTL Nieuws dat het advies van de landsadvocaat online heeft gezet.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland