
'Nieuwe natuurdoelen gaan in tegen regeerakkoord'
De vernieuwde Nederlandse doelen voor natuur gaan fors verder dan de Europese richtlijnen. Dit druist in tegen het regeerakkoord waarin wordt gesteld dat er geen Europese koppen komen op nationaal beleid, aldus Stichting Agri Facts (Staf).
De vernieuwde landelijke doelen voor Natura 2000-gebieden zijn op 9 april ter consultatie gelegd. In de voorstellen is de term ‘een goede staat van instandhouding’ concreet gemaakt. De vernieuwde Nederlandse doelen voor Natura 2000 gaan veel verder dan wat Europa vraagt, stelt Staf. Europa eist dat de natuur niet verslechtert (Habitatrichtlijn) en dat er herstelmaatregelen worden genomen voor voortdurende verbetering (Verordening Natuurherstel).
Nemen van herstelmaatregelen
In 2030 moeten die herstelmaatregelen zijn genomen voor minimaal 30 procent van het areaal van de habitats die niet in een goede staat verkeerd. Nederland gaat echter een flinke stap verder. De vernieuwde doelen voor Natura 2000 worden gekoppeld aan het Programma Natuur. Dit betekent dat 70 procent van de habitats en leefgebieden van soorten aan die vernieuwde doelen moet voldoen in 2030, geeft Staf aan: "Met andere woorden: 70 procent moet in 2030 al in de nieuwe goede staat van instandhouding zijn gebracht. Terwijl Europa tot 2050 ‘slechts’ stuurt op herstelmaatregelen en verbetering."
Waar het gaat om het nemen van herstelmaatregelen en het ombuigen van verslechtering naar verbetering, behoort Nederland tot de koplopers in Europa. Aan de Europese doelen voor 2030 wordt in hogere mate voldaan. Dat is niet meer het geval wanneer de vernieuwde Nederlandse doelen gaan gelden.
Ook buiten Natura 2000-gebieden
De vernieuwde landelijke doelen geven ook aan wat de minimale oppervlakte moet zijn van een habitattype. Voor het bepalen van die oppervlakte is gekeken naar de omvang van het habitattype in veelal 1950. Omdat binnen Natura 2000-gebieden geregeld te weinig areaal is voor een habitattype, wordt nu ook buiten de Natura 2000-gebieden gekeken. Ook die habitats gaan meetellen voor een goede staat van instandhouding. Dit geldt ook ook voor habitats die nog ontwikkeld gaan worden op bijvoorbeeld landbouwgrond.
Of aan habitats buiten Natura 2000 ook kritische depositiewaarden worden gekoppeld en of deze ook juridische consequenties gaan krijgen voor de omgeving, vermelden de ter consultatie gelegde documenten niet. Staf: "In ieder geval gaat dit verder dan wat Europa vraagt. Bij het herstel van habitattypen legt Europa de prioriteit bij Natura 2000-gebieden die na de aanwijzing van het gebied verdwenen dan wel verslechterd zijn."
Verder streeft Europa naar een goede staat van instandhouding van habitats op Europees niveau. Nederland wil juist die goede staat van habitats en soorten binnen de grenzen van Nederland realiseren, aldus Staf.
Toepassing 'typische soorten' opmerkelijk
De stichting vindt ook de vernieuwde toepassing van ‘typische soorten’ opmerkelijk. Typische soorten worden gebruikt om de natuurkwaliteit te beoordelen, en om te meten of deze verbetert, stabiel blijft of verslechtert. Daartoe wordt gekeken of het totaal aan typische soorten in een gebied toeneemt of minder wordt. Europa stelt dat ‘typische soorten’ regelmatig en in een hoge mate van constantheid moeten voorkomen. Nederland wil nu dat ‘typische soorten’ niet bedreigd zijn. Dit betekent dat er gestuurd moet gaan worden op het in goede staat van instandhouding brengen van typische soorten.
De stichting voorspelt dat dit in Nederland een struikelblok gaat worden. Nederland heeft op de lijst met circa 650 typische soorten namelijk nogal wat soorten gezet die al langer geleden uit Nederland verdwenen zijn of in Nederland zeer zeldzaam zijn. "Verdwenen soorten in een goede staat van instandhouding brengen, betekent dat ze uitgezet moeten gaan worden. Dit vraagt Europa niet van lidstaten, nog los van het feit dat Nederland de Europese werkwijze voor het uitkiezen van en werken met typische soorten niet volgt."
Druist in tegen regeerprogramma kabinet
Het kabinet tekende in zijn regeerprogramma op dat er geen nieuwe, nationale koppen op Europees beleid worden gezet en ook dat bestaande koppen zoveel mogelijk worden geschrapt. Staf: "De vernieuwde landelijke doelen voor Natura 2000 betekenen een reeks aan nieuwe Nederlandse koppen op Europees natuurbeleid."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland