
Markt kalfsvlees moet zich opnieuw zetten
Zoals vorige week al aangegeven, zit het kalfsvlees op een (in ieder geval voorlopig) plafond. De markt moet zich even zetten na drie maanden van wekelijkse prijsverhogingen. De prijs van organen zit al in een zomers prijsdal en het voorvlees is goedkoper geworden. Het is op dit moment afwachten óf en hoeveel het achtervlees aantrekt richting de zomer.
Hoewel het signaal vanuit de vleesmarkt stabilisatie van prijzen is, wordt de prijsvorming in de huidige markt ook bepaald door krapte aan de houderijkant. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de prijzen nog verder oplopen. Niemand durft zich echter aan een voorspelling te wagen. Sommigen praten over lagere prijzen na Pasen, anderen geven aan dat de huidige prijzen slechts een voorlopig plafond zijn. Blank kalfsvlees bleef deze week op 7,30 euro per kg. Beide categorieën rosé (jong en oud) zitten voor levering komende week op 6,45 euro per kg.
Liquiditeitstekorten
Starters zijn wel duurder geworden. Prijzen van courante koppels liggen tussen de 500 en 505 euro per stuk; een plus van 10 tot 15 euro. Kalverhouders moeten een groot deel van het geld dat ze verdienen aan de geslachte dieren weer stoppen in de aankoop van nieuwe. De prijzen liggen zo hoog dat het op sommige plaatsen zelfs voor liquiditeitstekorten zorgt.
De jonge kalveren stijgen ook verder in prijs. Met een plus van 15 euro lijkt er geen einde te komen aan de prijsexplosie. De hoge inkoopkosten betekenen ook dat de prijs later in het jaar hoog moet blijven om een ronde met zwarte cijfers te kunnen schrijven. Blanke kalveren die nu opgezet worden, moeten in oktober minimaal 7 euro opbrengen. Voor de rosés ligt dat met de huidige nuka-prijzen op 6 euro. Deze prijsniveaus zijn niet onoverkomelijk, maar het moet wel gebeuren. Komt er een kink in de kabel dan gaan er diep rode cijfers geschreven worden.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland