Opnieuw uitstel voor Brabantse kalverhouders in de maak
Op initiatief van VVD en Lokaal Brabant dienen de coalitiepartijen vrijdag 31 januari een voorstel in bij Provinciale Staten om de stallendeadline voor melkvee- en kalverhouders met zes maanden uit te stellen.
De deadline is in 2023 verruimd van 1 juli 2024 naar 1 januari 2026. Boeren moeten vóór deze deadline maatregelen nemen om de stikstofuitstoot op hun bedrijf te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van een stalsysteem dat de uitstoot verlaagt. Volgens de huidige afspraken blijft de datum van 1 januari 2026 alleen gehandhaafd als negen maanden van tevoren zeker is dat vergunningen verleend kunnen worden voor stikstofreducerende maatregelen.
In april niet opgelost
Volgens fractievoorzitter Hubert Koevoets van Lokaal Brabant is nu al duidelijk dat de situatie in april nog niet is opgelost. Daarom roept zijn partij, samen met VVD, GroenLinks, PvdA, D66 en SP, het provinciebestuur op om de deadline met zes maanden te verlengen naar 1 juli 2026. Of de deadline voor het aanvragen van een vergunning ook een half jaar wordt opgeschoven, staat niet in de motie van de partijen vermeld.
De Brabantse vergunningverlening verkeerd in een totale impasse. Na de uitspraak van de Raad van State over emissiearme stalvloeren in september 2022, kwam daar in september 2024 een uitspraak overheen van het intrekken van een vergunning bij een Brabantse varkenshouder die een luchtwasser geplaatst had. In december 2024 is daar de inperking van de mogelijkheden tot intern salderen nog aan toegevoegd.
Goedgekeurde systemen
Brabantse veehouders kunnen daardoor geen vergunningen aanvragen om de uitstoot van hun stallen te verminderen. Koevoets verwacht dat halverwege 2026 de vergunningverlening weer op gang komt omdat er gewerkt wordt aan nieuwe, goedgekeurde systemen voor melkvee, die tegen die tijd beschikbaar moeten komen.
Of de nood hiermee opgelost wordt, is de vraag. Omdat de kans klein is dat intern salderen opnieuw wordt toegestaan, kunnen boeren in de toekomst niet zomaar extra vee houden om de kosten van een nieuw stalsysteem te dekken. De extra kosten kunnen ook niet doorberekend worden in de opbrengstprijzen en moeten dus uit de bestaande exploitatie gehaald worden. Dat zal voor veel ondernemers een lastig vraagstuk worden.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland