Krimp Franse kalverhouderij vlakt af
De productie van vleeskalveren in Frankrijk heeft in 2024 een minder scherpe daling laten zien. Na de krimp van 7 procent in zowel 2022 als 2023 is de productie vorig jaar met 4 procent gedaald.
Het Franse veehouderijinstituut Idele verwacht een verdere afvlakking van de krimp in 2025. Door een goede bezetting op de vleeskalverbedrijven en de huidige hoge prijzen zal de productie waarschijnlijk slechts 2 procent dalen, denkt het instituut.
Meerdere oorzaken
De krimp van de Franse kalverhouderij heeft verschillende oorzaken. Vanwege een dalende consumptie zetten integraties minder dieren op. Daarnaast hebben de hoge voer- en energiekosten in 2022 en 2023 de sector parten gespeeld.
Ook het gebrek aan renovatie en nieuwbouw helpt niet mee om de productie op peil te houden. De Franse kalversector kent relatief veel oudere ondernemers en niet elk stoppend bedrijf wordt voortgezet door een jonge ondernemer. Bovendien nodigen de hoge bouwkosten niet uit om stallen te moderniseren.
Ook minder rundvlees
Anders dan het kalfsvlees is de Franse productie van rundvlees in 2024 nagenoeg gelijk gebleven met die van 2023. In 2025 zal de productie wel dalen, verwacht het Idele, met 1,8 procent naar 1.290 miljoen ton karkasgewicht.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland