Nationale+bestrijdingsprogramma%E2%80%99s+IBR+en+BVD+beperken+import
Nieuws

Nationale bestrijdingsprogramma’s IBR en BVD beperken import

Minister Wiersma wil zo snel mogelijk starten met zowel een nationaal bestrijdingsprogramma voor IBR als BVD, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Op termijn heeft dit gevolgen voor de import van kalveren.

Het nationaal bestrijdingsprogramma wordt zo opgezet dat het voldoet aan de Europese vereisten. Zodra de Europese Commissie het bestrijdingsprogramma heeft goedgekeurd, wordt de import van kalveren uit landen zonder goedgekeurde bestrijdingsprogramma’s of vrijstatus moeilijker.

Aangetoond IBR-vrij
Ierland heeft nog geen bestrijdingsprogramma voor IBR. Import van kalveren uit dit land is in de toekomst alleen nog mogelijk als is aangetoond dat deze dieren IBR-vrij zijn. Ierland is nu nog goed voor 11 procent van de totale import. Denemarken, Duitsland en Tsjechië hebben al wel een Europese ziekevrijstatus voor IBR. België en Luxemburg hebben een door de Europese Commissie goedgekeurd bestrijdingsprogramma voor IBR.

Voor wat betreft BVD hebben Denemarken en delen van Duitsland een Europese ziektevrijstatus. Andere delen van Duitsland en Ierland hebben een door de Europese Commissie goedgekeurd bestrijdingsprogramma voor BVD.

Voeding tijdens transport
In de eigen toekomstvisie VealForward uit 2024 heeft de kalversector zelf al aangegeven te stoppen met import van kalveren uit landen zonder een bestrijdingsprogramma. Import uit Ierland wordt sowieso al lastiger vanwege een andere maatregel die de kalversector zichzelf oplegt via haar toekomstvisie, namelijk het toepassen van voeding gedurende het transport. Kalveren moeten vanaf 2026 tijdens het transport te allen tijde tweemaal per 24 uur gevoederd worden met een maximaal tijdsinterval van veertien uur.

In feite betekent dit dat transport van kalveren uit Ierland naar Nederland dan niet meer kan omdat ze op de boot gevoederd zouden moeten worden. De Ieren zullen er waarschijnlijk voor kiezen om meer kalveren naar Spanje, Noord-Afrika en Oost-Europa te verschepen waarvoor deze voedingseisen niet gelden.

Omvang kalverhouderij beperken
In haar Kamerbrief gaat minister Wiersma ook verder in op de motie van De Groot (D66) en Grinwis (CU) om de omvang van de kalverhouderij af te stemmen op de omvang en belangen van de Nederlandse melkveehouderij. Wiersma geeft aan dat in Europa sprake is van vrij verkeer van goederen en diensten. Het is voor Nederland als lidstaat van de EU niet mogelijk om zelfstandig de import van kalveren te verbieden.

Ook is het volgens de minister niet mogelijk om wettelijk vast te leggen dat de kalversector alle of alleen in Nederland geboren kalveren moet afnemen. Maatregelen die leiden tot een omvangbeperking van de kalverhouderij in Nederland kunnen de milieudruk van de kalversector verlagen, maar kunnen ook leiden tot het vervallen van de afnamegarantie van Nederlandse kalveren zodat Nederlandse kalveren geëxporteerd worden. Dit kan zonder goed flankerend beleid tot onwenselijke situaties leiden, stelt de minister.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    7° / 3°
    10 %
  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
Meer weer