SMG+verhoogt+storttarief+met+1%2C5+euro+per+ton
Nieuws

SMG verhoogt storttarief met 1,5 euro per ton

Eind 2023 heeft SMG het storttarief voor het jaar 2024 vastgesteld op 21,00 euro per ton. Met terugwerkende kracht wordt het stortgeld nu verhoogd met 1,50 euro naar 22,50 euro per ton.

De kosten zijn exclusief BTW en gelden voor een jaargemiddeld drogestofpercentage van de geleverde mest van 5,3. Voor elke 0,1 procent meer of minder, stijgt of daalt het storttarief met 0,20 cent per ton.

Afzet slib duurder dan verwacht
Volgens voorzitter Eddy van de Bor kon SMG eind 2023 de kosten en afzetprijzen van 2024 voor het grootste deel voor een jaar vastleggen. Dat gold echter niet voor het slib (drijfmest) dat na de verwerking overblijft. Dit wordt afgezet tegen de weektarieven van DCA die gelden voor vleesvarkensmest. Omdat deze kosten veel hoger uitvallen dan vooraf ingeschat, dreigt er een aanzienlijk verlies te ontstaan.

Normaal kiest SMG ervoor om tegenvallers in een bepaald jaar te compenseren in het storttarief van het volgende jaar. Gezien het aantal stoppende kalverhouders op de Veluwe, zouden dan de kalverhouders die overblijven geconfronteerd worden met extra afzetkosten. Omdat SMG in de toekomst juist afhankelijk is van de leveringen van deze groep blijvers, is ervoor gekozen om de hogere kosten dit jaar met alle kalverhouders te dragen.

Van de Bor verwacht dat de mestmarkt voorlopig niet goedkoper wordt. De hoge afzetkosten zijn voor SMG vooralsnog geen aanleiding om te investeren in andere technieken, zoals vergisten. Ook hiervan zijn de rendementen wisselend en is de markt volatiel, aldus Van de Bor: "We zijn niet bang om te investeren, maar dan moeten we wel zeker weten wat het bijdraagt. Een ondernemer kan iets wagen, wij zijn er om zekerheid te bieden aan onze leden."

Meer leveren dan contract
Kalverhouders die van januari tot en met juli bij SMG een voorschot van 21,00 euro per ton hebben betaald, krijgen van augustus tot en met december te maken met een storttarief van 24,50 euro per ton zodat het jaargemiddelde op ongeveer 22,50 euro per ton uit komt. Voor levering van meer dan 110 procent van het contract zal geen toeslag in rekening worden gebracht. Bij levering van minder kalvergier dan 90 procent van het contract, blijven de kosten 6 euro per ton.


 

Bekijk meer over:

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer