Winst+Rabobank+2%2C8+miljard+in+eerste+half+jaar
Nieuws

Winst Rabobank 2,8 miljard in eerste half jaar

Rabobank heeft een meer dan goed eerste halfjaar achter de rug. De nettowinst is gestegen naar 2,8 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan de 2,5 miljard in dezelfde periode van 2023.

Hoewel de cijfers zeer goed zijn, wordt de kredietverlening in de meeste markten nog steeds beïnvloed door competitieve marktomstandigheden, laat Stefaan Decraene, voorzitter van de groepsdirectie, weten. De totale inkomsten stegen met 6 procent door groei van de activiteiten in zijn algemeenheid en gunstige rente-inkomsten.

Groei Agro&Food 4 procent
Door de genoemde marktomstandigheden was er geen grote vraag naar leningen. De kredietportefeuille van Rabobank nam desondanks - en gecorrigeerd voor valuta-effecten - in de eerste helft van 2024 toe met bijna 8 miljard euro. De wereldwijde Food&Agri-portefeuille van de bank groeide met 4 procent tot 120 miljard euro. Rabobank behield ook haar sterke positie op de Nederlandse hypotheekmarkt met een marktaandeel van 18,6 procent, iets lager dan de 19,3 procent in 2023.

In de grootste veehouderijsector van Nederland, de melkveehouderij, is het aantal aanvragen voor kredieten matig te noemen. Dat komt volgens Decraene omdat melkveehouders wachten op heldere besluitvorming vanuit Den Haag. De bestuurder denkt dat een nieuw landbouwoverleg met de nieuwe landbouwminister Wiersma voor meer duidelijkheid kan zorgen. De landbouwsector moet hiervoor wel zelf het initiatief nemen, vindt hij.

Duurzaamheidsfonds 3 miljard
Voor investeringen in innovatie en duurzaamheid heeft Rabobank 3 miljard euro gereserveerd. Boeren kunnen daarbij rekenen op lagere rentetarieven en aangepaste termijnen voor de afbetaling van de leningen. De bank verwacht dat dit duurzaamheidsfonds tegen 2030 volledig benut zal zijn. Dat jaar loopt het fonds ook af.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer