Afrikaanse+varkenspest+rukt+op%2C+R%26O%2Dcontroles+aangescherpt
Nieuws

Afrikaanse varkenspest rukt op, R&O-controles aangescherpt

In de Duitse deelstaat Hessen zijn nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij varkens vastgesteld. De NVWA verscherpt de controles op een tweede reiniging en ontsmetting van transportmiddelen met evenhoevige dieren.

In het centraal in Duitsland gelegen Hessen gaat het om twee nieuwe bedrijven met 17 en 170 varkens in het zuidelijke district Gross-Gerau. De bedrijven liggen in het bestaande beperkingsgebied van de deelstaat dat begin juli is ingesteld na de ontdekking van AVP op een kleinschalige boerderij en vervolgens op een varkenshouderij met elfhonderd dieren.

Besmettingen in westen Duitsland
Het ministerie van Landbouw in Hessen heeft alle varkenshouders in de regio gevraagd om hun varkens dagelijks te controleren op ziekteverschijnselen en deze te melden aan de dierenarts. Inmiddels is de dierziekte ook in het westen van Duitsland aangetroffen in de deelstaat Rheinland-Pfalz, dat grenst aan Luxemburg en Frankrijk, waar wilde zwijnen zijn besmet.

De NVWA in Nederland roept vervoerders op om het reinigen en ontsmetten (R&O) van diertransportmiddelen verder aan te scherpen. Het is volgens de controle-instantie essentieel om de transporthygiëne, de R&O-procedures en hygiëneprotocollen strikt na te leven. De oproep geldt voor veetransportmiddelen op primaire bedrijven, verzamelcentra en slachthuizen.

Gebruik het R&O-stappenplan
Wanneer diertransportmiddelen niet of onvoldoende worden gereinigd en ontsmet, kan smetstof van AVP worden overgebracht op gehouden varkens. Dit vormt een aanzienlijk risico voor de varkenshouderij in Nederland. De NVWA heeft een R&O-stappenplan gemaakt. Met dit stappenplan kunnen vervoerders hun veetransportmiddelen grondig reinigen en ontsmetten en wordt verspreiding van het AVP-virus voorkomen. 

Vanwege de dreiging van Afrikaanse varkenspest heeft de NVWA de controles op de naleving van de regels op veevervoer vanuit Duitsland aangescherpt. Ook geldt er een tweede R&O-verplichting voor transportmiddelen van evenhoevigen uit Estland, Italië, Griekenland, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen buiten de Europese Unie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer