Aantal+blauwtongbesmettingen+schiet+omhoog
Nieuws

Aantal blauwtongbesmettingen schiet omhoog

Het aantal bedrijven dat te maken heeft met het blauwtongvirus is gestegen naar 503 meldt de NVWA. 364 bedrijven zijn bevestigd via een PCR-test, 139 bedrijven zijn klinisch positief. Vooral de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg en het oosten van Noord-Brabant zijn getroffen.

Bij schapen is er sprake van verdubbelde oversterfte. Bij rundvee wordt oversterfte niet waargenomen. De NVWA roept op om het gebrek aan werkzaamheid van de blauwtongvaccins te melden aan Bureau Diergeneesmiddelen. Het is volgens de controle-instantie  belangrijk om meer inzicht te krijgen in de veiligheid en werkzaamheid van de blauwtongvaccins. Om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie rondom blauwtong heeft Royal GD een enquête opgesteld die ze naar veehouders stuurt met de oproep om de vragenlijst in te vullen.

Verder oplopen
Dierenartsen verwachten dat het aantal bevestigde PCR-testen de komende weken verder zal oplopen. Tussen het insturen van een monster en de uitslag zat een week, maar door een toename van het aantal besmettingen loopt die termijn nu op. Het aantal positieve PCR-testen zal daarom nog flink verder stijgen, is hun verwachting.

Veel knutten besmet
Een groot aandeel knuttensoorten die voorkomen op schapen- en rundveebedrijven is besmet met blauwtongvirus serotype 3, blijkt uit analyse van de NVWA en Wageningen Bioveterinary Research. In totaal werden 34.593 knutten gevangen, waarvan zes soorten bij vee voorkomen. Bij de analyse zijn de gevangen knutten verdeeld in 384 knuttenpools waarop testen zijn gedaan. 179 knuttenpools (46,6%) bleken positief voor aanwezigheid van het blauwtongvirus. Het gaat met name om de soorten C.chiopterus (67,3%), C. punctatus (57,7%) en C. obsoletus/scoticus (34,5%).

Meer dan in 2006-2008
Het hoge percentage positieve knutten kan het gevolg zijn van hoge viruscirculatie in de knutten, maar het kan ook betekenen dat BTV-3 goed wordt opgenomen in de aanwezige knuttensoorten in Nederland. Het percentage knutten dat positief test op blauwtong ligt in dit onderzoek aanzienlijk hoger dan tijdens de BTV-8 uitbraak in 2006-2008.
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    16° / 10°
    80 %
Meer weer