Zomerspecial+%27Ons+Kalf%27
Nieuws

Zomerspecial 'Ons Kalf'

Deze zomer verschijnt de vierde editie van het magazine Ons Kalf. Ook in deze special staat de gezamenlijke zorg van melkveehouders en kalverhouders voor het jonge kalf centraal.

De nieuwe editie gaat vooral in op de biestkwaliteit. Ondanks dat de zorg voor het kalf op het melkveebedrijf de laatste jaren verbeterd is, blijkt dat de kwaliteit van de biest die kalveren krijgen nog een stuk beter kan. In biest blijken namelijk veel verontreiniging van bacteriën te zitten die de positieve werking van biest teniet doen.

De verontreinigingen kunnen vooral ontstaan in melksystemen die minder vaak gebruikt of minder intensief gereinigd worden. Dit kunnen minimelkers zijn die gebruikt worden om de eerste biest uit de uier van de koe te halen of het separatiesysteem van de biest in een melkrobot.

Werken met oudere kalveren
Niet alleen de zorg voor het kalf op het melkveebedrijf komt aan bod. Ook de zorg op het kalverbedrijf krijgt aandacht. In een reportage vertelt Jens Vrielmann uit het Duitse Gölenkamp in welke mate zijn manier van werken veranderd is nu de kalveren in Duitsland minimaal vier weken op het melkveebedrijf blijven voordat ze naar het kalverbedrijf mogen. 

Oudere kalveren hebben meer zorg nodig gedurende de eerste weken, is zijn ervaring. Hoewel diarree minder voorkomt, ziet hij wel meer longaandoeningen. Ook het verschil tussen kalveren is nu veel groter. “Zowel het individuele gewicht als het voermanagement dat ze gehad hebben, ligt verder uit elkaar dan voorheen.” Het is volgens hem de kunst om gevoel te krijgen bij elk individueel kalf en vervolgens de dieren te selecteren die bij elkaar passen in een hok.

Gezamenlijke zorg voor kalf
De special Ons Kalf wordt uitgegeven door de Vereniging van Kalverhouders (VVK) en verzonden naar melkveehouders en abonnees van vakblad De Kalverhouder. Vooral de wederzijdse afhankelijkheid hoe melkveehouders en kalverhouders samen de zorg voor het jonge kalf verder kunnen verbeteren, komt aan bod in dit magazine.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    16° / 10°
    80 %
Meer weer