Eisen NPLG kosten veel geld
Wageningen University & Research heeft voor een aantal standaard bedrijfstypen uitgewerkt wat de gevolgen zijn wanneer ze inspelen op de meervoudige opgaven van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), zoals het voldoen aan de emissie- en waterkwaliteitseisen. Kalverbedrijven zullen tussen de 39.000 en 68.000 euro aan inkomen verliezen per bedrijf. Het volledige inkomen zou daarmee verdwijnen.
De onderzoeksinstelling heeft de doorrekening gedaan met een blankvleesbedrijf en een rosébedrijf (starter tot afmest). Er is rekening gehouden met het verlies van derogatie en het plaatsen van een luchtwasser of een mestschuif.
Hogere kosten mestafzet
Volgens KWIN (2022-2023) bedroegen de kosten voor de afzet van mest van blanke kalveren gemiddeld 14 euro per kuub en voor rosékalveren 11 euro. Verondersteld wordt dat na verlies van derogatie de mestafzetkosten toenemen naar 19 euro per kuub voor blanke kalveren en 15 euro per kuub voor rosékalveren. Op de korte termijn moet nog rekening worden gehouden met een mestprijs van respectievelijk 23 euro en 18 euro per kuub. Voor de lange termijn is een ophaalbijdragen voor blankvlees- en rosékalvermest aangehouden van respectievelijk 15 euro en 12 euro per kuub.
De inkomenseffecten bij investeren in een chemisch luchtwassysteem of een mestscheidingssysteem zijn redelijk vergelijkbaar. De investering voor het mestscheidingssysteem (500 euro/dierplaats) is aanzienlijk hoger dan voor het luchtwassysteem (144-180 euro/dierplaats). Echter, de operationele kosten van het mestscheidingssysteem zijn aanzienlijk lager. Daarnaast is er een besparing op mestafzetkosten bij mestscheiding. De jaarkosten van het chemisch luchtwassysteem zijn per dierplaats lager voor blankvleeskalveren (47 euro per dierplaats) in vergelijking met rosékalveren (54 euro per dierplaats).
Berekend inkomensverlies
Het inkomen uit normale bedrijfsvoering in de uitgangssituatie (2021) bedroeg 68 duizend euro (blankvlees) en 34 duizend euro (rosé). Met een berekend inkomensverlies van 39 tot 68 duizend euro is het inkomensverlies nagenoeg volledig. Het milieuresultaat is met deze investeringen als volgt: scheiden leidt tot een daling van zowel ammoniak- (-40%) als broeikasgasemissies (-70%), terwijl de luchtwasser alleen ammoniakemissies reduceert (-90%). Voor een volledige compensatie van het inkomensverlies is een marktpremie nodig van 4 tot 7 procent. Omdat kalfsvlees veel wordt geëxporteerd, en in het buitenland consumenten niet betalen voor milieumaatregelen, is dit waarschijnlijk moeilijk te realiseren, aldus de onderzoekers.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland