Boeren+kunnen+zelf+stikstofuitstoot+stal+verminderen
Video

Boeren kunnen zelf stikstofuitstoot stal verminderen

Boeren kunnen zelf veel doen om de uitstoot van stikstof uit hun stallen te verlagen. Dat blijkt uit metingen bij twintig bedrijven die het voorbije jaar door het bedrijvenmeetnetwerk Regio Foodvalley zijn verricht.

Twintig agrarische bedrijven hebben zich in 2023 vrijwillig aangesloten bij het bedrijvenmeetnetwerk, waaronder acht varkenshouders, acht kalverhouders (blankvlees) en vier legpluimveehouders. Emissies uit de stallen werden continu gemeten. De resultaten laten zien dat de uitstoot in stallen met dezelfde diersoorten veel kan verschillen. “We meten uitschieters naar boven en naar beneden", vertelt Albert Winkel, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research. “Dat biedt perspectief voor het verlagen van emissies. Bedrijven die meer uitstoten kunnen leren van bedrijven die minder uitstoten."

Zelf aan de knoppen 
Op varkensbedrijven is het verschil in ammoniakemissie bijna een factor drie (1,5 kg tot iets meer dan 4 kg per varken). Bij de acht kalverbedrijven schommelde de ammoniakemissie tussen 2,9 en 4,8 kg per kalf. Het meetnetwerk laat ook zien welke handelingen boeren doen en op welk moment. Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord in de Gelderse Vallei: "We gaan dan ook het komende jaar gebruiken om te kijken welke maatregelen in de stallen goed werken. Aanpassingen in het voer bijvoorbeeld, het vaker afdraaien van mestbanden, of het toevoegen van bepaalde stoffen aan de mest. We kunnen zo als boeren zelf aan de knoppen zitten om onze emissies te verlagen."

Emissiebudget
Komend jaar wordt het meetwnetwerk uitgebreid met twee rosékalverbedrijven, melkgeitenbedrijven en vleeskuikenbedrijven. Overheden kunnen met behulp van het meetnetwerk toewerken naar zogenoemde doelschriftvergunningen. Jan Pieter van der Schans, wethouder in Ede. “De huidige vergunningverlening gaat uit van de uitstoot die een bepaald stalsysteem op papier heeft. Met behulp van het meetnetwerk kunnen we emissiebudgetten gaan vergunnen. Zo kunnen we veel beter en per gebied kijken welke emissies verantwoord zijn. Bijkomend voordeel is dat de boer zelf, op basis van zijn vakmanschap bepaalt hoe hij onder het emissieplafond blijft."

Regio Deal Foodvalley
Het bedrijvenmeetnetwerk en het omgevingsmeetnetwerk maken onderdeel uit van de Regio Deal Foodvalley. De Regio Deal Foodvalley is een samenwerking tussen Rijk en Regio om emissies uit de landbouw te verlagen.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer