Op+zoek+naar+kansen
Columns

Op zoek naar kansen

Er is veel negativiteit om ons heen. Als ik zo rondhoor, komt het riedeltje vaak neer op: “ze willen ons niet meer”, “de kalverhouderij moet eerst met de helft krimpen”, “banken willen niks”, “tis allemaal niks”.  Nu ben ik van nature een optimistisch mens en kan niet goed tegen chagrijnige, negatieve mensen. Natuurlijk is er weldegelijk wat aan de hand. Maar een glas kan half leeg of half vol zijn. 

Er wordt hard gebromd over de hoge mestprijzen. Terecht. Zeker als je een contract hebt gaan die extra kosten direct van je inkomen af. Maar bedrijven zonder vast contract kunnen de hoge mestkosten wegstrepen tegen de voerprijzen die met 20 procent gedaald zijn. Want daar hoor je dan weer niemand over. 

Onlangs sprak ik een jonge ondernemer die helemaal meegesleurd werd in alle negativiteit. Hij dacht dat zijn bedrijf niks waard was, was piekbelaster, als ie doorging zou hij veel moeten investeren. Hij zag het niet zitten, er was geen perspectief. Dezelfde week was er echter een koper voor het bedrijf die een mooi bedrag wilde betalen. Maar dezelfde week kreeg hij ook een goed contract aangeboden voor de komende jaren waardoor hij de nodige investeringen zou kunnen doen.

Deze jonge ondernemer gaat door met zijn bedrijf. Zo zie je maar hoe snel zaken kunnen veranderen. We moeten elkaar niet de put in praten. Zoek naar kansen. Die komen er altijd langs. Het is de kunst om ze te herkennen en te pakken. Gebruik ook het netwerk om je heen. Durf te vragen.

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens dagen waarbij we ons afvragen waaraan we begonnen zijn. Dat gebeurt bij ons ook. Bijvoorbeeld als we dure nuchteren hebben gekocht, het voer alleen maar duurder wordt en we uiteindelijk de kalveren meegeven aan de slager en er nog geld achteraan moeten gooien. Maar goed dat zijn de risico’s die wij nemen. Daarbij moet ik ook aangeven dat ik blij ben met een vrije markt, zoals we die in de rosésector kennen. De laatste maand is het de vrije handel die de prijs van oud rosé omhoog trekt. Als het alleen aan de slachterijen had gelegen, hadden we 30 euro minder per kalf gekregen.

Concurrentie is goed om de boel scherp te houden. Je ziet het ook in de contractvergoeding.  Onder druk van de opkoopregeling, willen contractgevers kalverhouders aan zich binden. Ze draaien weer het erf op. Dat is een goede ontwikkeling. Ook voerboeren staan in de rij om voer te verkopen, nu ze hun omzet zien opdrogen. Al vind ik het geen goede ontwikkeling dat er kalveren gehouden worden om een voerfabriek te laten draaien. De vraag naar vlees moet de markt sturen, niet het aanbod aan voer(fabrieken).

Hopelijk krijgen we een regering met een meer realistische kijk en worden gekke linkse ideeën afgezwakt. Continu blijven werken aan duurzaamheid en nog meer dierenwelzijn: dat moet ons doel zijn. Dat kan op onze boerenbedrijven alleen via de weg van evolutie en niet via revolutie.

In het nieuwe sectorplan zitten op deze punten voldoende uitdagingen die we samen met ketenpartijen en overheid op kunnen pakken. Door positief te blijven, pareren we de negatieve sentimenten en zetten we samen onze sector nog beter op de kaart. Het komend voorjaarszonnetje zal helpen om de somberte te laten verdwijnen zodat we weer tot de conclusie komen dat wij gewoon het mooiste vak van de wereld hebben.

Hans Luijerink
Voorzitter VVK
 

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer