Politiek+kan+leren+van+kleine+ondernemers
Columns

Politiek kan leren van kleine ondernemers

Het kabinet is gevallen. Rutte stopt ermee. Ik had niet veel vertrouwen in deze regering, maar wat we er voor terugkrijgen weten we ook niet. Nu GroenLinks/PvdA met Timmermans aan wil komen, gaan de rillingen over mijn rug.

Laten we hopen dat we op een normale manier met alle partijen kunnen omgaan, zowel links als rechts. Dan heb ik geen moeite met een linkse premier zoals Arib of Aboutaleb. Als ze maar wegblijven van die klimaatkabouter en Jesse Klager. Toch alle lof voor onze demissionaire premier. Respect voor wat hij voor ons land heeft betekend. Hoewel zijn houdbaarheidsdatum al een tijdje voorbij was, heeft hij ons kleine kikkerlandje wel op de wereldkaart gezet.

Afgelopen jaren hadden we twee liberale partijen aan de macht. Van een liberale gedachte is echter niets terechtgekomen. Eigen verantwoording is veranderd in betutteling. Ondernemerschap en ontplooiing van het individu worden tegengewerkt door een opeenhoping van wetten en regels en trage ambtelijke molens. Dit komt terug in alle grote thema’s: stikstof, asielbeleid, Groningen, toeslagenaffaire en huisvesting. De regering was druk met kleine thema’s, maar over de grote thema’s werden ze het niet eens. Ze willen wel problemen oplossen, maar hielden elkaar in de houdgreep. Er was gewoon te weinig vertrouwen.

Bij ons op de boerderij speelt vertrouwen een grote rol. Bijvoorbeeld met wie we zaken doen. Zonder vertrouwen kom je nooit tot zaken. We moeten weer naar nuchter politiek verstand. Met ideologische waanbeelden kun je niks. Je ingraven in de eigen denkbeelden, zonder empathie voor anders denkenden, werkt ook niet. Polarisatie neemt steeds grotere vormen aan. Er is weinig begrip voor elkaar: ikke ikke en de rest kan stikken. En dat met twintig partijen in de Kamer die allemaal hun eigen plasje over een zaak willen doen. Hoe harder er wordt geschreeuwd, hoe extremer de uitspraken. Met de sociale media als collectieve afvalbak, inclusief de tenenkrommende reacties op bijna elke willekeurige post van een politicus.

Ik ben wel gecharmeerd van BBB, en zeker niet alleen omdat deze partij de boeren een warm hart toedraagt. Vooral de nuchtere kijk op zaken spreekt mij aan. Niet betuttelen, goed zijn voor ouderen en hulpbehoevenden in de samenleving, oog voor de landbouw en andere hardwerkende mensen. Het kan best allemaal samen. Landbouwinnovatie als kartrekker bij het terugdringen van de stikstofuitstoot. Landbouw als leverancier van duurzame energie. Zo houd je het verdienmodel op peil en maak je grote stappen op het klimaatdossier.

Dan moeten de wil en het vertrouwen er wel zijn om een coalitie te vormen met bijvoorbeeld BBB, VVD en JA21. Ook zeker niet vergeten om de SP en Omtzigt mee te nemen in zo’n coalitie, want zorg voor de zwakkeren in de samenleving moeten we zeker meenemen. Een goede balans tussen links en rechts is het beste voor ons land. Bij ons op de boerderij proberen we ook sociale zaken, milieuzaken en een goed verdienmodel met elkaar te combineren. We begeleiden mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, hebben duurzaamheidsambities met zonnepanelen en biogas, en proberen op een innovatieve manier onze uitstoot te verminderen. Daarnaast willen we stappen blijven zetten op het punt van dierenwelzijn.

Politieke partijen zouden zich kunnen spiegelen aan de manier waarop kleine ondernemers hun bedrijf runnen. Op basis van vertrouwen, zonder vieze politieke spelletjes en met oog voor elkaar. Ik hoop op pure mensen die het goede voorhebben met alle groepen in onze samenleving, en niet op voorhand bepaalde groepen demoniseren. Graag een kabinet zonder extreme groene ideologieën, maar pragmatische mensen met gezond boerenverstand.

Hans Luijerink
Rosékalverhouder

Column op Boerderij.nl

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer