Expertnetwerk Rabobank en kalverhouders praten bij
Hoe ziet de toekomst van de kalverhouderij er uit in 2040? Dit onderwerp stond centraal tijdens het bedrijfsbezoek van het expertnetwerk kalverhouderij van Rabobank aan kalverhouder Dick de Koning uit Woudenberg (U).
Sinds 2005 runt Dick samen met zijn vrouw een kalver- en biologisch pluimveebedrijf. Hij noemt zichzelf wel eens Willie Wortel omdat hij probeert vooruit te denken en innovaties doorvoert op zijn bedrijf. De Koning heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan waarbij hij steeds de vraag stelt: welke kant moet ik op richting de toekomst en waar kan ik nu al rekening mee houden? Zo voert hij de jongste kalveren sinds kort via speenbakken zodat de kalveren hun natuurlijke zuigbehoefte kunnen uitoefenen. Ook heeft hij rubber op de roosters voor extra dierenwelzijn en produceert hij het krachtvoer voor de dieren zelf. Daarnaast wordt het totale bedrijf - inclusief de melkbereiding - verwarmd uit de teruggewonnen warmte vanuit de mest.
Tijdens de presentatie van zijn bedrijf zegt De Koning zich te storen aan de discussie over een dierwaardige veehouderij: “Alsof we de kalveren nu niet dierwaardig houden.” Hij merkt een negatieve toon over de huidige kalverhouderij zowel bij het ministerie van LNV als bij de top van de Rabobank. “Maar terug naar de tijd van Ot en Sien, waar kleine dieraantallen werden gehouden om het gezin te voeden, is niet meer van deze tijd.” Dat er schaalvergroting optreedt, is volgens hem normaal. Maar dat betekent niet dat het dierenwelzijn niet meer geborgd is. Wel kunnen er binnen de huidige structuur nog flinke stappen vooruit gezet worden, aldus De Koning.
Na de lunch en een rondleiding op het bedrijf volgde een presentatie van Rabobank. Jeroen van den Hurk, sectormanager kalverhouderij bij Rabobank, somde de uitdagingen voor de sector op, zoals het verminderen van transporten over lange afstand, kalf langer bij de koe of op het melkveebedrijf, verdere verlaging van het antibioticagebruik en minder uitstoot van ammoniak, geur en fijn stof. In de discussie die hierop volgde, ging het over ‘kalf langer bij de koe’ versus ‘kalveren 28 dagen op het melkveebedrijf’ en de term export. Want wat is export als 90 procent van het kalfsvlees binnen Europa geconsumeerd wordt? Daarnaast is de vraag of het relevant is om te praten over export binnen Europa als je dit afzet tegen de importen van vlees uit bijvoorbeeld Brazilië.
Verder ging de dialoog over het loskoppelen van kalverhouderij en melkveehouderij als het gaat om de economische waarde en de milieubelasting. De Koning vindt dat de sectoren niet afzonderlijk gezien kunnen worden. De kalverhouderij is een verantwoordelijk onderdeel van de melkveehouderij.
Kennismakelaar Henriëtte Rozendaal vroeg zich tijdens de bijeenkomst af wat de concrete doelen zijn van Rabobank die passen bij de genoemde uitdagingen en hoe Rabobank jongeren perspectief denkt te kunnen bieden. Wim Brouwer, LTO-voorzitter Gelderse Vallei ging hier verder op in door te vragen welk perspectief jonge opvolgers hebben als het gaat om financiering van het bedrijf en welke zekerheden de bank hierin kan bieden. Rabobank gaf aan op dit moment ‘te rijden in de mist’. Er is veel onduidelijk wat betreft wetgeving en daardoor veel onzekerheid in financieringsvraagstukken. Daar kun je nu simpelweg niet omheen. “Overname blijft maatwerk. We kijken niet alleen naar de ondernemer maar ook naar de toekomstmogelijkheden van een bedrijf op zichzelf en op een bepaalde locatie.”
Dick de Koning sloot de middag af met het verzoek of Rabobank zich duidelijker wil uitspreken over de veehouderij en dat het aannamebeleid binnen de bank verandert. “We willen dat Rabobank meer kleur bekent en uitdraagt dat ze veel duurzame voedselproducenten financiert in binnen- en buitenland.” De aanwezigen waardeerden de openheid over en weer en zagen de dialoog als waardevol en voor herhaling vatbaar.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland