Geen verzamelslag wel mooie bonus op prijs
Door kalveren direct van het melkveebedrijf naar een kalverhouderij te brengen, wil de Fuite Groep de prestaties op hun kalverbedrijven verbeteren en het antibioticagebruik verminderen. Melkveehouders die hun jonge kalveren aan de integratie leveren, kunnen rekenen op een mooie bonus op de prijs. Wel moeten de dieren van een goede kwaliteit zijn.
Wanneer Jan-Willem Brouwer de lijst met gecollecteerde kalveren van deze week doorloopt, kijkt hij tevreden. Zeshonderd kalveren zijn er rechtstreeks van melkveehouders naar één kalverhouder gegaan. Tweehonderd had de betreffende kalverhouder er vorige week al ontvangen zodat zijn stal in een week tijd volledig gevuld is. Deze manier van werken is de firma Fuite zes jaar geleden gestart: kalveren collecteren bij melkveehouders en rechtstreeks naar een kalverhouder brengen. Dus geen verzamelcentra waar jonge kalveren gemengd en gesorteerd worden, maar zo snel mogelijk rechtstreeks van koeienboer naar kalverboer.
Dat de stallen van een kalverhouder volledig gevuld worden met dieren die rechtstreeks van een melkveehouderij komen, lukt niet altijd. “Maar het is wel ons doel”, zegt Brouwer, die leiding geeft aan een team van collecteurs van het inkoopbedrijf MKD-driehoek, onderdeel van Fuite. “Hoe minder onderling contact, hoe kleiner de kans dat kalveren ziektekiemen van elkaar overnemen en hoe groter de kans dat ze gezond blijven.” De ingekochte kalveren gaan naar één van de voergeldstallen van Fuite. “Door deze werkwijze, is het financiële rendement van onze voergeldstallen het grootst en kunnen we melkveehouders de beste prijs betalen.”
Elke zaterdag maakt Brouwer – die naast zijn werk bij MKD-driehoek ook melkveehouder is – een actuele prijslijst waarmee de collecteurs in de nieuwe week de boer op kunnen. Kalveren worden uitbetaald op basis van gewicht, geslacht en type. Het wegen van de kalveren vindt plaats op het melkveebedrijf. Daarnaast kunnen melkveehouders een prestatiebonus ontvangen. Elk kalf krijgt een verwachtingswaarde (ook afhankelijk van gewicht, geslacht en type). Als het kalf die verwachtingswaarde overtreft – dus gezond blijft en hard groeit – kan de prestatiebonus oplopen tot 10 euro per kalf. Deze bonus wordt achteraf uitbetaald. Daarnaast krijgen melkveehouders 10 euro per kalf extra als ze het melkpoeder voor hun stiertjes en jongvee afnemen van Fuite.
“De kalveren gaan dan op onze kalverbedrijven op hetzelfde voer door”, zegt Brouwer. “Het kalf hoeft niet te wennen. Dat is een groot voordeel. Onze insteek is om zo gezond mogelijke kalveren te krijgen die de potentie hebben om hard te groeien.” Een ander voordeel van zaken doen met MKD-driehoek is volgens Brouwer dat het kalf bij de melkveehouder op het bedrijf gewogen wordt. “Boeren zien direct wat het kalf oplevert. We zijn daarin volkomen transparant.” Door het wegen op de boer zijn de kalveren gemiddeld 1 kilo zwaarder dan wanneer ze pas op het verzamelcentrum gewogen worden. “Samen met onze bonusstructuur kunnen wij melkveehouders daarom een hoge prijs betalen voor hun kalveren.”
Omdat kwaliteit belangrijk is, is er regelmatig onderling overleg tussen melkveehouder en de collecteur. “We willen kwaliteit”, zegt Brouwer. “Wanneer we de kalveren bij een melkveehouder ophalen, nemen we in principe alle kalveren mee. Maar soms leggen we ook de vraag terug: ‘zou jij dit kalf willen als je kalverhouder was?’ Dus we laten ook wel eens een kalf staan. Vaak is datzelfde kalf een week later wel fit genoeg om mee te gaan. Het is altijd een afweging tussen wat goed is voor de melkveehouder en wat goed is voor de kalverhouder.” Melkveehouders krijgen elk kwartaal inzicht in de prestaties van hun kalveren in de mesterij. Hieruit blijkt dat goede kalveren bij de melkveehouder het vaak ook goed doen bij de kalverhouder. Andersom is niet het geval: slechte kalveren worden niet opeens goed bij de kalverhouder.
Zitten er ook nog nadelen aan deze manier van werken? Brouwer denkt na. Misschien is het de grote variatie aan type kalveren dat een kalverhouder krijgt. Als kalveren via een verzamelcentrum komen zijn ze redelijk uniform en gesorteerd op geslacht, soort en gewicht. Kalveren die via MKD-driehoek komen, wegen tussen 35 en 100 kilo; stiertjes en vaarzen door elkaar. “Op het kalverbedrijf sorteren we ze zodat ze zoveel mogelijk met gelijke soortgenoten in een hok of rij staan. Het betekent wel dat onze kalverhouders vaak drie voerrantsoenen hanteren.” Voor de slachterij van Fuite is het verschil in type kalveren niet erg. Ook de vraag van de vleeshandel wisselt sterk. Brouwer: “De ene afnemer wil luxe vlees de ander minder luxe. Deze manier van kalveren verzamelen past bij onze afnemers van kalfsvlees.”
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland