Stalemissies+beperken+met+ammoniakarme+vloeistof+wint+Beste+Idee
Nieuws

Stalemissies beperken met ammoniakarme vloeistof wint Beste Idee

Het idee van kalverhouder Bennie Ottink uit Groenlo (Gld) om stalemissies te beperken door mest op te vangen in ammoniakarme vloeistof is winnaar geworden van het Beste Idee van 2022; een wedstrijd waarin de redactie van vakblad De Kalverhouder op zoek gaat naar het beste idee voor de kalverhouderij.

Totaal zijn er 642 stemmen uitgebracht. Het winnende idee kon rekenen op 44 procent van de stemmen. In januari krijgt de winnaar een aandenken overhandigd uit handen van VVK-voorzitter Hans Luijerink. Bennie Ottink is blij met de aandacht rondom het stalsysteem: "We zullen toch met oplossingen moeten komen voor de ammoniakuitstoot. Dat hoor ik ook van andere kalverhouders. Dan is het mooi dat er via deze manier meer bekendheid aan wordt gegeven."

Ottink past dit innovatieve stalsysteem toe op een gedeelte van zijn bedrijf. De ammoniakarme vloeistof die hij in in de mestkelder zet, heeft een bufferende werking. Dit betekent dat het water in een bepaalde mate ammonium kan opnemen, zonder dat het als ammoniak vrijkomt in de lucht. Pas als de hoeveelheid mest in het water te hoog wordt, ontstaat ammoniak. Op dat moment wordt de mestkelder leeggespoeld door een stop uit de keldervloer te halen waarna het water met de mest vanzelf wegstroomt naar een afgesloten kelder onder de centrale gang. De mest wordt op het bedrijf van Ottink verder verwerkt tot een dikke fractie en loosbaar (ammoniakarm water). Een deel van dit water wordt weer in de mestkelder gebracht waarna de cyclus opnieuw begint. Dit systeem is toepasbaar in bestaande stallen.

Als tweede in de ideeënwedstrijd is geëindigd de kantelbare speenbak van Enjoy Calf Feeding (36,7% van stemmen). Melk verstrekken aan jonge kalveren met deze speenbak wot populairder nu Duitse kalveren minimaal vier weken oud zijn als ze op het kalverbedrijf arriveren. Op het melkveebedrijf staan kalveren overwegend aan een speenemmer. Eenmaal op het kalverbedrijf steken ze bij de eerste voerbeurten de kop omhoog, op zoek naar een speen, terwijl de warme melk beneden in de emmer staat. Enjoy Calf Feeding heeft een speenbak ontwikkeld met een kantelsysteem. In de speenbak kan 35 liter melk en er zitten zes spenen aan. De bak wordt aan het voorhek van het hok gehangen via een speciale adapter. Hiermee is het mogelijk om de bak na het voeren op de kop te hangen zodat kalveren er niet bij kunnen en de laatste druppels melk uit de bak stromen.

Op de derde plaats is geëindigd het diervriendelijke laadtalud voor het laden van kalveren (10,7% van stemmen). In zijn tijd als chauffeur deed bedenker Mechiel Schakel veel ervaring op in het kalvertransport. Daarbij groeide het besef dat het beter kon: vlotter en diervriendelijker. Nu hij zelf kalverhouder is, brengt Mechiel zijn ideeën in de praktijk. Hij bouwde in een zeecontainer een hydraulisch in hoogte verstelbaar laadtalud. Hierdoor lopen de kalveren over een afstand van ruim veertien meter geleidelijk omhoog. Het stijgingspercentage is vijf à zes procent, terwijl dit bij een normale laadklep circa dertig procent is. De laadvloer in de container is van beton, zodat het laden zo weinig mogelijk geluid geeft. Het vloeroppervlak is voorzien van een profiel om de kalveren voldoende grip te geven. De vloer is in hoogte verstelbaar om zo naadloos aan te kunnen sluiten bij de veewagen. Voor gebruik in de nacht is de container voorzien van voldoende licht.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer