Kwaliteit jonge kalveren neemt toe
‘Alles wat aandacht krijgt groeit’, luidt het gezegde. Dat geldt zeker voor de opfok van kalveren. Sinds de introductie van KalfOK en het Kalfvolgsysteem (KVS) is de kwaliteit van de kalveren duidelijk verbeterd. Dit is zowel te zien op melkveebedrijven als op kalverbedrijven.
Om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren heeft ZuivelNL in 2018 KalfOK geïntroduceerd. Melkveehouders krijgen eenvoudig inzicht in hun jongveemanagement. Ruim 90 procent van alle melkveehouders maakt gebruik van dit handig hulpmiddel. Het is een uniform scoresysteem dat melkveehouders elk kwartaal inzicht geeft in de kwaliteit van hun kalveropfok.
De KalfOK-score is opgebouwd uit twaalf kengetallen die een nauwkeurige indicatie geven van hoe het op een melkbedrijf staat met de opfok van kalveren. Er wordt gekeken naar hoe succesvol de opfok is voor zowel vaarsjes als stiertjes. De score kijkt daarbij op vaste momenten hoe het er voor staat: op 14 dagen leeftijd, op 15 tot 56 leeftijd en vanaf 56 dagen leeftijd tot twee jaar.
Daarnaast wordt het antibioticagebruik in beeld gebracht op deze leeftijd ten aanzien van luchtweginfecties en diarree. De twaalf kengetallen geven een goede indicatie van sterke punten en eventuele knelpunten in de opfok. Deze punten kan een melkveehouder samen met zijn dierenarts bespreken zodat er concrete acties uit voortvloeien. Er gaat dus een positief stimulerende werking uit van KalfOK.
Het Kalfvolgsysteem (KVS) is minder bekend bij melkveehouders. Met dit registratiesysteem checken veehandelaren informatie over de kalveren die zij ophalen op het melkveebedrijf. Hiermee kunnen ze nog beter bepalen of het kalf gezond – en met een zo laag mogelijk antibioticagebruik - kan uitgroeien tot een zwaar vleeskalf in de kalverhouderij. Belangrijke aandachtspunten bij vertrek vanaf het melkveebedrijf zijn de leeftijd van het kalf (minimaal 14 dagen na de laatste mutatie in I&R), de gezondheid, het gewicht (> 36 kg) en of het kalf afwijkingen heeft. De veehandelaar geldt hierbij als poortwachter en registreert de mee te nemen kalveren in het KVS.
Wekelijks worden er tussen de 16.000 en 20.000 kalveren in KVS gezet. Dit gebeurt met de KVS-app op de telefoon of een scanner waarmee de veehandelaar de kalveren scant vóór het laden op het melkveebedrijf. Naast het gewicht en de gezondheid, controleert de handelaar ook meteen de sexe (vaars/stier) en de haarkleur. Bonne van Dam van brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland constateert dat sinds de introductie van KVS nauwelijks nog te jonge dieren worden aangevoerd op de verzamelcentra, en dat minder goede kalveren eerder dan voorheen nog een week op het melkveebedrijf blijven staan. “Sinds de invoering van KVS is de kwaliteit van de aangevoerde kalveren verbeterd. Kalverhouders krijgen robuustere en gemiddeld zwaardere kalveren.”
Vrijwel alle kalveren die het melkveebedrijf verlaten gaan eerst naar een verzamelcentrum. Daar vindt opnieuw een controle plaats op dezelfde kenmerken: leeftijd, gezondheid, gewicht en afwijkingen. Voor kalveren die niet aan de basiseisen voldoen, kan de veehandelaar een sanctie krijgen die kan oplopen tot 100 euro per kalf. Meestal betreft dit dieren die niet aan de leeftijdseis voldoen van veertien dagen of waarbij korter dan veertien dagen geleden nog gegevens van het kalf zijn aangepast in I&R. Door de boeteclausule geldt ook voor veehandelaren dat ze zorgvuldig kijken naar de leeftijd en kwaliteit van het kalf op het moment van ophalen.
Zowel KalfOK als KVS zorgen er zo voor dat het antibioticagebruik daalt op zowel melkvee- als kalverbedrijven. Ook treedt er minder uitval op. Voor melkveehouders betekent een gezonde opfok dat ze later mooie, zware melkkoeien krijgen die veel en makkelijk melk geven. Kalverhouders kunnen met een goede kwaliteit kalveren eenvoudiger voldoen aan de maatschappelijke eisen waarvan een laag antibioticagebruik de belangrijkste is.
In 2018 zijn KalfOK en het Kalfvolgsysteem (KVS) van kracht geworden .
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland