Stikstofclaim stuurt aan op kort geding om Aerius
Stichting Stikstofclaim heeft stikstofminister Van der Wal gesommeerd het Aerius-model voor vergunningverlening buiten werking te stellen. Gaat de minister niet in op de sommatie dan spant Stikstofclaim een kort geding aan.
Stikstofclaim heeft de minister tot en met 31 december 2022 de tijd gegeven het gebruik van het Aerius-model op te schorten. De stichting vindt dat de uitkomst van een Aerius berekening elke wetenschappelijke twijfel moet wegnemen en aan moet tonen dat de stikstofdepositie van een project significante gevolgen heeft voor betreffende natuurgebieden. Tot nu toe kan Aerius hieraan niet voldoen, vindt Stikstofclaim.
De stichting heeft haar sommatie onderbouwd met een aantal argumenten. Zo vermeldt TNO dit jaar in een vertrouwelijke notitie dat Aerius pas een redelijke betrouwbare berekening kan reproduceren bij een grens tussen de 1 en 10 mol per hectare per jaar. Op dit moment wordt er echter een niet wetenschappelijk onderbouwde grens gesteld van 0.005 mol. Daardoor is de uitkomst van Aerius voor vergunningverlening geen benadering van de realiteit, terwijl er wel dwangsommen worden opgelegd aan bijvoorbeeld PAS-melders als ze boven de gestelde grens uit komen, aldus Stikstofclaim.
Ook de commissie Hordijk laat in het rapport ‘Meer meten, robuuster meten’ volgens de stichting zien dat het Aerius-model niet geschikt is voor vergunningverlening. Ditzelfde blijkt uit de technische briefing van het RIVM op 3 november aan de vaste Kamercommissie landbouw. Daarnaast antwoordt de betreffende LNV-minister op 6 september 2021 op Kamervragen dat de depositie buiten 1 kilometer van de bron niet meer te herleiden is aan dezelfde bron. Deze constatering staat haaks op de huidige rekenafstand waar het Aerius-model nu mee rekent, namelijk 25 km.
Tot slot verwijst Stikstofclaim naar een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU van 10 november 2022. Dit arrest vermeldt dat bij een passende beoordeling voor een project elke redelijke wetenschappelijke twijfel over de gevolgen van het bewuste project weggenomen dient te worden. Gelet op het bovenstaande is bij het Aerius-model daar geen sprake van, vindt Stikstofclaim.
De stichting doet de sommatie aan de minister namens partijen die bij haar zijn aangeslotenen en in het bijzonder namens een PAS-melder die door onrechtmatig overheidshandelen en buiten zijn schuld een last onder dwangsom opgelegd heeft gekregen.
Het IPO, de koepelorganisatie voor provincies, heeft eerder aangegeven dat er een nieuwe versie komt van de rekentool binnen Aerius. Die zal eind januari 2023 beschikbaar zijn. Tot die tijd worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland