Veel vragen tijdens eerste bijeenkomst 7de APN en GLB
Tijdens de eerste VVK-bijeenkomst over het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7de APN) en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), kregen de sprekers een spervuur aan vragen te verwerken.
Voor het 7de APN treedt in 2023 een verplicht basisniveau in werking. Dit houdt in dat eenmaal per vier jaar er een rustgewas geteeld moet worden en dat op 60 procent van de zand- en lössgronden een vanggewas verplicht is. Na mais blijft - evenals nu het geval is - altijd een vanggewas verplicht. Ook gaan er bufferstroken gelden van 5 meter en 3 meter langs watervoerende sloten en 1 meter langs droge sloten.
De telling van een rustgewas begint in het seizoen 2023. Als er nog vier jaar mais geteeld wordt, is in 2027 op dat perceel een rustgewas verplicht. Om in 2027 niet in de knel te komen, raadt Larson Arendsen Raedt van FarmConsult kalverhouders aan vanaf 2023 al een kwart van het perceel in te zaaien met een rustgewas.
In het seizoen 2027 wordt het verplichtend eindniveau bereikt. Rustgewassen moeten dan eenmaal in de drie jaar geteeld worden en op alle zand- en lössgronden geldt de verplichting van een vanggewas. De bufferstroken van 5, 3 en 1 meter blijven gehandhaafd. Hierop mogen geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gebracht worden en de grond telt niet mee in de meststoffenwet. Wel mogen er koeien of schapen grazen en mesten.
Het nieuwe GLB treedt ook in 2023 in. Er komt een lagere basispremie van 220 euro per hectare (nu 260 euro) en extra betalingen die 'verdiend' kunnen worden over de eerste 40 hectare waarvoor betalingsrechten worden aangevraagd. Voor de basispremie komen alle landbouwgronden in aanmerking, inclusief landschapselementen zoals sloten, houtopstanden, struweelhagen, enzovoort.
Bij de extra betalingen kunnen boeren kiezen voor brons (60 euro/hectare), zilver (100 euro/hectare) of goud (200 euro/hectare). Dit zijn de zogenoemde eco-regelingen. Hoe hoger de vergoeding, hoe meer duurzaamheidsprestaties de boer hier tegenover moet zetten, waaronder de teelt van eiwitgewassen, het zaaien van vanggewassen en braak.
Op de bijeenkomst op 25 oktober - die gehouden werd in de regio Zuid - waren overwegend 'zandboeren' aanwezig. Omdat zij al verplicht een vanggewas zaaien na de mais, is de status zilver voor de meeste bedrijven haalbaar.
Dat er nog veel onduidelijk is over beide regelingen bleek uit de hoeveelheid vragen die de sprekers voor de voeten geworpen kregen. VVK houdt vier regionale bijeenkomsten over dit onderwerp. Regelgeving- en teeltspecialisten van FarmConsult geven op een praktische manier uitleg over de gevolgen. Alle avonden beginnen om 20.00 uur. De resterende studieavonden zijn op:
Woensdag 26 oktober regio Noord
’t Witte Huis, Geert Wolter Smitweg 20, Donkerbroek
Donderdag 27 oktober regio Oost
Witkamp Laren, Dorpsstraat 8, 7245 AK Laren
Dinsdag 1 november regio Midden
Beekzicht, Scherpenzeelseweg 45, 3772 Barneveld
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland