Mag+het+een+beetje+trotser%3F
Columns

Mag het een beetje trotser?

Het is een gewoonte geworden: op zaterdag is het hier patatdag. Gewoon uit gemak. Tegenwoordig wel met een bak rauwkost en een frisse salade erbij. En bij patat hoort een snack. Het is vast niet verwonderlijk dat hier in dit huis op nummer één de Kalfskroket staat, wel van een bepaald merk (Van Dobben) want die smaakt nu eenmaal het beste.

En laat nu net díe kalfskroket ook bij een andere partij zijn opgevallen, namelijk Wakker Dier. De Van Dobben kroket stond op de nominatie voor Liegebeest 2022. Een prijs voor – volgens de actiegroep – misleidende reclame. Wakker Dier zegt dat er op de verpakking gesproken wordt over ‘eerlijke ingrediënten’. Maar dat kan volgens hen niet omdat er vlees van kalveren in is verwerkt. En dat is volgens Wakker Dier per definitie niet eerlijk.

Nog meer dan de nominatie van Wakker Dier betreurde ik het bericht van de desbetreffende fabrikant. In een reactie liet deze weten: “We betreuren de gang van zaken maar helaas is kalfsvlees beperkt beschikbaar in Nederland en dat wordt de komende tijd nog erger. We onderzoeken de mogelijkheid om kalfsvlees aan te vullen met beter leven kalfsvlees uit andere kanalen.”

Hallo! Beperkt beschikbaar? En zijn onze ‘gewone’ kalveren dan niet goed genoeg. Ik bestudeerde de verpakking nog eens goed. Daaruit kon ik niets anders concluderen dan dat het ‘gewoon’ kalfsvlees zou moeten zijn. Misschien wel van onze kalveren of een collega. Gewoon dus, geen Beter Leven-kenmerk, geen ik weet niet welke ster of welke nominatie, maar gewoon een kalf dat het erg goed heeft gehad op een van de kalverbedrijven in Nederland. Het kalfsvlees wat gebruikt wordt voor de kroket voldoet aan alle eisen die wettelijk zijn vastgesteld op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. Niet alleen volgens Nederlandse maatstaven, maar wereldwijde eisen. En kom maar in onze stal kijken: die kalveren krijgen de beste verzorging en hebben het heel goed naar hun zin.

Wat zou er zijn gebeurd als de leverancier had gezegd: we zijn trots op het feit dat in onze kalfsvleeskroket hoogwaardig Nederlands kalfsvlees zit, afkomstig van topboeren die heel goed voor hun dieren zorgen!

Waarom laten we ons zomaar opzij zetten door een groep mensen, die meent met het bashen van de kalverhouderij iets goed te doen voor de kalveren. Ik geloof zeker dat een ander standpunt van de leverancier meer had opgeleverd. Misschien niet uit de hoek van Wakker Dier maar wel van veel mensen die elke keer weer net als wij genieten van de kalfsvleeskroket.

En misschien moet ik binnenkort maar eens mijn auto pakken en op visite gaan bij mijn collega-kalverhouder die de kroketten ook verkoopt maar dan met 95 procent puur kalfsvlees. En niet 13 procent zoals in de kroketten die wij eten. Heeft het lezen van de verpakking toch ergens nut voor gehad .

Evelien Smit
Kalverhoudster in Nieuweroord

Agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  5° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
Meer weer