Doorschakelen
Columns

Doorschakelen

Prinsjesdag achter de rug, politieke beschouwingen geweest, alle twintig partijen hebben er hun plasje over gedaan, hoop kabaal in de Kamer, maar met de inbreng heeft het kabinet - zoals gewoonlijk – weinig tot niks gedaan. Energie was de rode draad. Goed dat het kabinet in de laatste uren voor Prinsjesdag toch wat gedaan heeft voor mensen met een kleine beurs. Het geeft wat zekerheid en ze worden niet zomaar van het gas afgesloten.

Voor de bedrijven maak ik me wel grote zorgen. Bakkerijen, glastuinbouw, maar ook onze eigen kalverhouders, komen door de hoge energieprijzen in liquiditeitsproblemen. Zij die duurzamere houtsnippers stoken, hebben te maken van een prijsstijging van 400 procent.

In de transportsector is het heel normaal om met een dieseltoeslag te werken. Misschien moeten de integraties daar ook eens over nadenken. Want tegen zulke onvoorziene omstandigheden kunnen kalverhouders niet werken. Natuurlijk moeten kalverhouders zelf ook kijken naar alternatieve energiebronnen en andere vormen van opwarmen van de melk. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen.

De hoge energieprijzen komen de overheid niet slecht uit. Op deze manier raakt de verduurzaming in een stroomversnelling. De gevolgen zijn echter schrijnend en geen ondernemer die in zijn toekomstplan voor de komende jaren is uitgegaan van een gasprijs van 2 tot 3 euro per kuub.

Ook hier zal de overheid de ondernemer laten bungelen. Onze kunstmestfabriek Yara, ligt stil vanwege de hoge gasprijzen. Maar initiatieven om dezelfde meststoffen – maar dan natuurlijk – terug te winnen uit drijfmest, krijgen amper voet aan de grond. Terwijl deze initiatieven geen gas kosten maar juist gas opleveren. Misschien als we de naam van kunstmest eens veranderen in chemische mest, en die uit drijfmest natuurlijke mest noemen. Zou er dan bij beleidsmakers misschien wel een belletje gaan rinkelen?

Onwil en onkunde bij politiek en ambtenaren liggen dicht tegen elkaar. Ondertussen hoppen wij van crisis naar crisis. Het vertrouwen in de overheid is nog nooit zo laag geweest. Ik wil ook niet alles in de schoenen van de overheid schuiven, maar als ondernemer weet je dat je soms moet schakelen. Ik zie ons kabinet sterk vast houden aan het coalitieakkoord. Maar hoe kun je zo halsstarrig vasthouden aan een beleid als de wereld zo snel verandert. Doorschakelen dames en heren in de politiek en ambtenarij. Geef innovaties de kans. De landbouw lost veel problemen voor jullie op.

Nu massaal lonen verhogen, lost daarentegen niets op. Dan gaan de prijzen ook omhoog en hebben we volgend jaar weer dezelfde discussie. Basisprobleem is op dit moment de energie. Zet daar alle ‘energie’ op. Stimuleer innovaties op dit gebied en laat die miljarden verslindende natuurlobby even op de achtergrond staan. Als we er met zijn allen weer wat warmpjes bij zitten, kunnen we kijken hoe we elkaar verder kunnen helpen.

Hans Luijerink
Voorzitter VVK

Agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  5° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
Meer weer