Uitspraak RvS klap voor innovatie
Volgens de Raad van State (RvS) is er te veel onzekerheid over de werking van twee emissiearme stalvloeren. Hierdoor kunnen drie Utrechtse melkveehouders hun bedrijf niet uitbreiden. De RvS-uitspraak van 7 september 2022 heeft verstrekkende gevolgen voor innovatie.
De zaak tegen de uitbreiding van de melkveebedrijven was aangespannen door de milieuclubs Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu. Volgens hen blijkt uit onderzoeken van het CBS en het College van Deskundigen Meststoffenwet (CMD) dat emissiearme stalvloeren de ammoniakemissie in de praktijk veel minder ver terugdringen dan verondersteld.
De RvS realiseert zich dat door de uitspraak de vergunningverlening verder wordt bemoeilijkt. ‘Maar de strenge Europese natuurbeschermingsregels waaraan Nederland zich heeft gebonden, laten een andere uitkomst niet toe. Het is daarom belangrijk dat het door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangekondigde onderzoek naar de effectiviteit van emissiearme stallen, snel duidelijkheid biedt’, aldus de Raad van State.
De uitspraak van de hoogste rechter in Nederland is koren op de molen van linkse politieke partijen en ngo's die de veehouderij zo snel mogelijk willen laten krimpen. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren twitterde meteen dat 'de vluchtroute van innovatie definitief is afgesloten'. Krimp van de veestapel is volgens haar de enige oplossing. Greenpeace verwijst technische innovaties 'naar de prullenbak'.
In de Tweede Kamer zullen deze uitspraken terug gaan komen als er over de aanpak van het stikstofcrisis gesproken gaat worden. Voor het kabinet is innovatie vooralsnog een belangrijke pijler onder het stikstofbeleid. Het is daarbij de vraag of de huidige uitspraak van de RvS invloed gaat hebben op de standpunten van politieke partijen.
LTO Nederland ziet in de RvS-uitspraak juist mogelijkheden voor innovatie. De belangenbehartiger geeft aan dat de rol van innovatie bij verduurzaming niet ter discussie staat maar slechts de emissiefactor bij deze twee specifieke vloeren. Stikstofminister Van der Wal gaf vorige week al aan dat innovatie in emissiereductie alleen mogelijk is als het juridisch alle kritieken kan doorstaan.
De uitspraak van de Raad van State laat in ieder geval zien dat de veehouderij met echte innovaties moet gaan komen. Het zou daarbij helpen als veehouders ook zelf het voordeel ervaren van emissiereductie. Bij de huidige systematiek is een techniek vooral een middel gebleken om het bedrijf uit te breiden. Dit zal moeten wijzigen in een beleid waarbij het doel stikstofreductie centraal staat.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland