Stevig gesprek, voorzichtig vooruitgang
LTO Nederland spreekt van een stevig en inhoudelijk gesprek met het kabinet, waarin alle partijen scherp hun punt op tafel hebben gelegd. Er was volgens de organisatie ruimte voor emoties, boosheid en frustratie. Maar er is ook gesproken over oplossingen.
Grootste twistpunt is het tijdspad van 2030 dat het kabinet heeft gesteld. Hier wil het kabinet niet van afwijken. Ook over de wijze waarop het dossier van de PAS-melders wordt opgelost, is onvoldoende toenadering, met name over de bescherming van PAS-melders tegen handhaving. Volgens LTO heeft het kabinet een toezegging gedaan dat beschikbare stikstofruimte prioritair voor deze groep is bestemd.
Voorzitter Sjaak van der Tak: "Tijdens het gesprek hebben alle partijen hun punt kunnen maken. Soms hebben we met het kabinet diepgaand op de inhoud gesproken en elkaar proberen te vinden. Vaak heeft het ook stevig geschuurd en geknetterd tussen de agrarische organisaties en het kabinet."
Er zijn nog geen definitieve resultaten geboekt. Zo is de status van de stikstofkaart nog ongewijzigd. Wel merkten de landbouworganisaties dat een krimp van de sector geen doel op zich is. De partijen zijn positief over de ruimte die het kabinet geeft om van kritische depositiewaarden (KDW) naar natuurdoelen te gaan en het daadwerkelijk integraal meten van de staat van instandhouding van de natuur. Ook de drempelwaardes gaan daarbij onderzocht worden.
Daarnaast wil het kabinet inzetten op meer ruimte, juridische borging en budget voor innovaties. Van der Tak: "Wat ons betreft is het nu aan de heer Remkes om zijn advies op te leveren. Daar zien we naar uit, daar hangt veel van af. Daarna is het aan het kabinet om belangrijke besluiten te nemen om vertrouwen te herstellen."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland