%26lsquo%3BAandacht+voor+mycotoxinen%26rsquo%3B
Nieuws

‘Aandacht voor mycotoxinen’

Als een koppel kalveren onvoldoende presteert en genomen maatregelen onvoldoende helpen, dan moet er ook aandacht zijn voor mycotoxinen in het voer.

Dat stelt Anne Harm Algra van Altant Animal Health. Op zaterdag 20 augustus was hij één van de sprekers op de studiebijeenkomst van Dierenkliniek Den Ham. Schimmels zijn niet per definitie gevaarlijk, mycotoxinen – gifstoffen die schimmels produceren - wel.

Wanneer ventilatie, hygiëne en vaccinaties op orde zijn en een koppel toch nog onvoldoende presteert, zelfs na toediening van antibiotica, dan moet er ook gedacht worden aan mycotoxinen. Deze kunnen volgens Algra een trigger zijn voor secundaire infecties door verminderde weerstand.

Door klimatologische veranderingen zal de kans op de aanwezigheid van mycotoxinen in het voer alleen maar groter worden, stelt hij. Met name mais blijkt erg gevoelig voor mycotoxinen. Voer kan hierop onderzocht worden. Mogelijke behandelingen richten zich op het binden van de toxinen door kleiachtige producten, maar een betere manier is volgens Algra het toevoegen van een deactivator van toxine aan het voer.

Josine Gelauf, dierenarts bij de Universitaire Landbouwhuisdierenpraktijk in Harmelen, sprak tijdens de studiebijeenkomst over haar ervaringen met klimaatmetingen. Met haar bedrijf Healthy Climate Solutions biedt ze nieuwe inzichten in het klimaat op stal. Door staltemperatuur, CO2, ammoniak, fijnstof en relatieve luchtvochtigheid constant te meten ontstaat er een beter inzicht in het stalklimaat. Haar kernboodschap is meten is weten. Er valt nog veel winst te behalen uit het optimaliseren van het klimaat in kalverstallen.

Na de lunch gaf professor Erik Gruys inzicht in de pathologie. Hij toonde verschillende pathologische beelden die op het slachthuis aangetroffen worden. Op kalverbedrijven worden regelmatig secties uitgevoerd. Dat betreft dan dieren waarvan bekend is dat ze ziek waren, of een beeld vertoonden passend bij een koppelprobleem. Maar aan de slachtlijn blijken ook ogenschijnlijk gezonde kalveren van binnen iets te kunnen mankeren, met soms afkeuring als gevolg. Deze slachtgegevens zouden nadrukkelijker gebruikt kunnen worden om de houderij te verbeteren.

Dierenkliniek Den Ham richt zich met zes geborgde kalverdierenartsen op de vleeskalverhouderij in noord en oost Nederland. Ze zijn zowel werkzaam op bedrijven met blankvleeskalveren als rosékalveren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer