%27Alle+biologische+kalveren+binnen+de+keten%26rsquo%3B
Nieuws

'Alle biologische kalveren binnen de keten’

Een kwart van de biologische kalveren groeit op tot biologische melkkoe. De rest komt hoofdzakelijk terecht in de traditionele kalverhouderij. Dit wringt bij biologische melkveehouders. De Groene Weg wil hier verandering in brengen door het opzetten van een keten van biologisch rundvlees. Een gesprek met directeur Allard Bakker.

Wat is de reden dat De Groene Weg een keten voor biologisch rundvlees wil opzetten?
“Zeven, acht jaar geleden hebben we ook al plannen gemaakt. Het wringt bij biologische melkveehouders dat ze netjes hun werk doen maar dat het kalf dat van hun bedrijf gaat niet op een biologische manier gehouden wordt. Met de huidige politieke en maatschappelijke discussie over de kalverhouderij komt dit weer duidelijker naar voren. Je merkt dat het tij keert. Daarom gaan we dit oppakken.”

Hoe groot is de stroom biologische kalveren?
“In Nederland worden ongeveer 30 tot 40 duizend biologische kalveren geboren. 25 procent blijft op het melkveebedrijf. Van de stiertjes en kruislingvaarsjes die worden verkocht gaat 90 procent naar de reguliere kalverhouderij. De overige 10 procent gaat voornamelijk naar Ecofields in Wekerom. Op deze boerderij worden biologische kalveren gehouden. Daarnaast houden een paar biologische melkveehouders hun stieren aan.”

Hoe gaan jullie de opzet van de keten aanpakken?
“We hebben de filosofie dat de zuivelketen meer is dan het produceren van melk op de boerderij, vervolgens hier kaas of andere producten van maken en deze te verkopen in de supermarkt. De zuivelketen is groter. Vlees is ook een onderdeel van de zuivelketen. We willen dat de zuivelketen meebetaalt. Dus dat de melk van de biologische melkveehouder 1 tot 2 cent meer opbrengt als de stierkalveren op een biologische wijze worden grootgebracht.”

Hoe ziet de houderij van biologische kalveren er uit?
“De eerste drie maanden blijven de kalveren op het melkveebedrijf. We willen zo weinig mogelijk transport. Het liefst één keer; van de melkveehouderij naar de slachterij. Maar niet elke melkveehouder wil de kalveren houden en sommigen vinden dat een ander dat beter kan doen. Daarom zijn we ook op zoek naar vleesveehouders. Daar blijven de dieren staan tot ze zo’n 24 maanden zijn. Vleesveehouders moeten de mogelijkheid hebben om de dieren in de wei of in de natuur te laten lopen. De laatste drie maanden worden ze dan met krachtvoer bijgevoerd eventueel op stal zodat ze bevleesd raken met een goede vetbedekking.”

Kunnen kalverhouders zich ook aanmelden om biologische kalveren te ontvangen?
“Ook kalverhouders zijn welkom. Ze moeten alleen omschakelen naar biologisch. Dat betekent dat de dieren buiten moeten lopen en in stal op stro staan. Ook treedt vanaf 1 januari 2022 een nieuwe Europese bioverordening in werking die aangeeft dat op stal gehouden biologische vleesvee over een uitloop moet kunnen beschikken. Boeren die aan onze keten willen deelnemen beoordelen we vooral op hun inborst. Of ze groot of klein zijn, de dieren houden als hoofdtak of neventak, maakt ons niet uit.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer