Zorgen in Eerste Kamer over stikstofwet
Tijdens de behandeling van de stikstofwet op dinsdag 2 maart in de Eerste Kamer hebben verschillende partijen hun zorgen geuit.
CDA en SGP vragen zich af of de doelstellingen in de wet haalbaar zijn. Minister Schouten wil dat de emissies in 2035 met 50 procent zijn teruggebracht zodat 74 procent van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) zit. Eerder, in 2025 moet al 40 procent van deze natuurgebieden hier binnen vallen en in 2030 50 procent.
CDA, SGP en ChristenUnie willen weten wat de alternatieven zijn voor veehouders als uit evaluaties blijkt dat de doelen niet realistisch zijn. D66 ziet de vrijwilligheid van bedrijfsbeëindiging als knelpunt in de wet waardoor de doelen niet gehaald worden, terwijl SGP hamert op duidelijkheid voor boeren voor de komende tien tot twintig jaar.
Andere partijen waaronder PVV en verschillende linkse partijen (GroenLinks, PvdA en PvdD) uiten hun twijfels over de juridische houdbaarheid van de wet. De PVV wijst daarbij naar het door het RIVM gehanteerde rekenmodel dat volgens de partij onbetrouwbaar is. De partij is tegen de stikstofwet en krijgt daarbij openlijk steun van de fractie Nanninga (oud-FVD-gedienden).
CDA en D66 zien verder voldoende heil in een versnelde uitkoop van piekbelasters waardoor ruimte ontstaat om PAS-meldingen te legaliseren. Het CDA vindt het niet kunnen dat ondernemers zo lang in onzekerheid moeten zitten. Een versnelde openstelling van de vrijwillige beëindigingsregeling kan volgens het CDA bijdragen aan het creëren van extra stikstofruimte die dan door de groep PAS-melders ingevuld kan worden.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland