Schouten+demissionair+na+val+kabinet
Nieuws

Schouten demissionair na val kabinet

Nu het kabinet is gevallen over de toeslagenaffaire, gaat ook minister Schouten verder als demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Welke gevolgen dit heeft voor de stikstofwet is nu nog niet duidelijk. In december is de wet akkoord bevonden door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer is deze week begonnen aan de behandeling van de wet.

Senatoren kunnen bepaalde onderwerpen controversieel laten verklaren. Of dat voor de behandeling van de stikstofwet gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Bij de laatste twee kabinetsbreuken heeft de Senaat alle lopende wetten afgehandeld. LTO wil er in ieder geval voor waken dat de onzekerheid voor de zogenoemde PAS-melders niet groter wordt en nog langer duurt. In de stikstofwet is opgenomen dat alle PAS-melders voor 2023 worden gelegaliseerd.

Ook leden van de Tweede Kamer kunnen onderwerpen controversieel verklaren. Hiervoor is zelfs geen meerderheid nodig. Leden van de Tweede Kamer stellen komende week de onderwerpen vast die in hun ogen niet meer behandeld mogen worden. Gezien de verdeeldheid in de Kamer - zeker op het gebied van landbouw - zal de demissionaire minister weinig slagkracht meer hebben. Alleen onderwerpen die betrekking hebben op het EU-beleid zullen nog in behandeling komen.

Of Schouten weer terugkomt op het ministerie is maar zeer de vraag. In de laatste peiling van Peilingwijzer stijgt haar partij de ChristenUnie weliswaar met twee zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar met deze zeven zetels blijft de partij klein, en afhankelijk van de grote politieke partijen, of regeringsdeelname er opnieuw in zit.

In dezelfde Peilingwijzer gaat de VVD met 43 zetels (+10 t.o.v. vorige verkiezingsuitslag) aan kop gevolgd door PVV (20) en CDA (18). Daarna volgt een groepje met linkse partijen: D66 (14), PvdA (12), GroenLinks (12) en SP (10). Op 17 maart 2021 worden er nieuwe verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Gezien het gefragmenteerde landschap en het groot aantal partijen in de Tweede Kamer, kan het daarna nog maanden duren voordat er weer een nieuw kabinet komt. De vorige formatie in 2017 duurde 225 dagen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer