PO-regeling vlees minimaal benut, brief naar EU-commissaris
De periodieke opslagregeling voor rund- en lamvlees (geiten/schapen) blijft nagenoeg onbenut. Voor rundvlees is slechts 10 procent van de totale beschikbare budget ingevuld. Lamsvlees is nagenoeg niet aangeboden.
Wat betreft rundvlees zijn Polen (442 ton), Nederland (290 ton overwegend oud rosé), Frankrijk en Oostenrijk (beide 220 ton) en Spanje (143 ton) de grootste aanbieders.
Brusselse woordvoerders van de vleessector spreken van een 'blunder' en 'verkeerde keuzes' rondom de Europese opslagregeling. Voor rund- en lamsvlees is de behoefte niet groot terwijl de kalversector - waar de noodzaak het hoogst is - nog steeds van deze regeling is uitgesloten.
Vanaf het begin van de crisis heeft de Europese vleeskoepel EUCBV er voor gepleit om blank kalfsvlees (vlees van runderen jonger dan acht maanden) binnen de periodieke opslagregeling te krijgen. Vrijdag gaat er opnieuw een brief van de EUCBV naar Eurocommissaris Janusz Wojciechowski waarin wordt gevraagd de regeling open te stellen voor dieren ouder dan zes maanden. Nu is de regeling alleen beschikbaar voor vlees van dieren ouder dan acht maanden.
Ondanks dat de coronacrisis over haar hoogtepunt heen is, is de noodzaak voor een opslagregeling voor kalfsvlees nog steeds groot, zeggen de woordvoerders. Restaurants in Europa zijn mondjesmaat open, een deel van het kalfsvlees gaat nog steeds naar vrieshuizen en de verwachting is dat het prijsdal nog enkele maanden aanhoudt.
Vanaf half maart is de prijs van kalfsvlees met 1,40 euro per kilogram gedaald. Wanneer kalfsvlees binnen de opslagregeling valt, ontvangen slachterijen 1,008 euro per kg vlees voor waardevermindering en invrieskosten.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland