Zware+nuka%26rsquo%3Bs+kunnen+harder+groeien
Nieuws

Zware nuka’s kunnen harder groeien

Kalverhouders laten nog veel groei liggen in de eerste zes weken na opzet, stelt Gerrit Oosterhuis van Denkavit.

Lichte kalveren groeien gemiddeld harder dan een kalf van 50 kg, blijkt uit cijfers van de integratie (zie tabel). Dat is vreemd. Een zwaarder kalf heeft immers meer aanleg om harder te groeien.

Dat de lichtste dieren het toch beter doen, komt omdat veel kalverhouders te weinig onderscheid maken in de voergift. Een lichter kalf heeft minder energie nodig voor onderhoud en houdt dus, bij eenzelfde voergift, meer over voor groei dan een zwaarder kalf, is de verklaring van Oosterhuis. "Feitelijk krijgen de zware kalveren te weinig. Er zit veel meer capaciteit in de zware kalveren dan we er uit halen.”

Om de groeipotentie van een koppel beter te benutten, is een eerste vereiste dat een kalverhouder op de milktaxi vier voerstanden hanteert. Een kalf met een gemiddeld gewicht krijgt de liters die bij hem passen. De lichtste kalveren 0,5 liter minder en de zware kalveren 0,5 liter meer. De allerzwaarste kalveren kunnen tot 1 liter extra krijgen.

Meer groei is ook te realiseren door 'dikkere’ melk te voeren. Als kalveren kunnen beschikken over voldoende extra water kan er 170 tot 180 gram melkpoeder per liter gevoerd worden, stelt Oosterhuis. Veel kalverhouders zitten op 125 gram melkpoeder per liter.

Twan Tuijtelaars houdt in Baarle-Nassau (Nbr) duizend kalveren. Om de groei gedurende de eerste weken na opzet te stimuleren, heeft hij de hoeveelheid melkpoeder per liter opgevoerd van 125 gram naar 140 gram. “Als de kalveren het echt goed doen, ga ik naar 150 gram.”

Ook maakt hij veel meer dan voorheen verschil in de hoeveelheid melk die een kalf krijgt. Zware kalveren van 55 kg krijgen 1 tot 1,5 liter meer dan kalfjes van 35 kg. “Op het moment dat de kalveren in de groep komen, zijn ze veel meer bevleesd dan voorheen”, ervaart hij. Bovendien heeft hij gemiddeld een kuur antibiotica minder nodig omdat de dieren sterker zijn en meer weerstand hebben. “Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Lees het volledige artikel over het voeren van zware nuka’s in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 11 april is verschenen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer