Boeren zijn verantwoordelijk voor zo’n 25 procent van de stikstofneerslag op Natura2000 -gebieden en niet 46 procent. Dat blijkt uit een doorrekening van de RIVM-cijfers door het Mesdag Zuivelfonds .
Mesdag Zuivelfonds presenteerde donderdagmiddag zijn cijfers in Perscentrum Nieuwpoort in Den Haag. De organisatie eiste in december, samen met Stichting Stikstofclaim, via een kort geding inzicht in alle brondata waarop de stikstofberekeningen van het RIVM op zijn gebaseerd.
Waar de landbouw volgens het Mesdag Zuivelfonds een veel lagere bijdrage levert aan de neerslag en uitstoot van stikstof, speelt het verkeer (42%) een veel grotere rol dan het RIVM heeft becijferd.
Volgens het RIVM maakt het Mesdag Zuivelfonds een denkfout door alle 160 natuurgebieden in Nederland mee te nemen en niet de 118 natuurgebieden die stikstofgevoelig zijn. Watergebieden, zoals het IJsselmeer, mogen volgens het RIVM niet meegenomen worden omdat de stikstof die daar valt snel vervluchtigt en geen probleem oplevert. Door de verkeerde redenering komt de bijdrage van de landbouw bij het Mesdag Zuivelfonds lager uit, veronderstelt het RIVM.
Het fonds concludeert verder dat het kabinet er een kostbaar en extreem ingewikkeld stikstofbeleid op na houdt. Een beleid dat bovendien weinig invloed heeft op de natuur. Als heel Nederland een natuurgebied zou zijn, zou nog 25 procent van de Natura2000-gebieden niet voldoen aan de stikstofnorm.
Ook het uitkopen van bedrijven bij natuurgebieden zet weinig zoden aan de dijk. Het is volgens het Mesdag Zuivelfonds kostbaar en weinig effectief. Daarnaast zijn er veel maatregelen nodig voor een kleine daling van de depositie.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland