Het CDA stelt de exportpositie van Nederland ter discussie. Niet het exportvolume maar het inkomen van de boer moet centraal staan.
Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld. Volgens het CDA heeft de export ook een keerzijde. De economische verdienmotieven die hieraan ten grondslag liggen brengen het dierenwelzijn, het leefmilieu en de natuur uit balans.
Deze nieuwe visie van het CDA staat in het rapport 'Zij aan zij, Toekomstperspectief voor Nederland in 2030'. Het is geschreven door het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en moet een aanzet zijn voor een nieuwe partijkoers. Zaterdag 9 november debatteert de partij over deze visie tijdens haar congres in Utrecht.
Met de visie wil het CDA het debat aanzwengelen om te komen tot een duurzame landbouw waarin de boer een goede boterham kan verdienen. Dit zou moeten gebeuren door een focus op kwaliteitsproducten voor de vrije wereldmarkt en voor de lokale markt dicht bij huis. De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten de belangrijkste pijlers worden. Niet het exportvolume.
Nederland is vooral sterk in de export van zuivel, vlees, eieren, bloemen en planten. Van de totale productie van kalfsvlees wordt 93 procent geëxporteerd. Duitsland (23%), Italië (23%) en Frankrijk (15%) zijn de grootste afnemers van kalfsvlees. Van het overige kalfsvlees gaat 22 procent naar andere EU-landen en 10 procent naar landen buiten de EU.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland