Om een uitweg te vinden in de stikstofproblematiek adviseert de commissie Remkes om gebiedsgerichte maatregelen te nemen gericht op emissiereductie.
Alle sectoren met een stikstofuitstoot dienen een bijdrage te leveren, stelt oud-politicus Remkes, Dit moet gebeuren in een evenwichtige verhouding waarbij kosteneffectiviteit in ogenschouw wordt genomen.
Voor de veehouderij stelt de adviescommissie een selectieve, gebiedsspecifieke en doelgerichte reductie van de ammoniakemissies voor. Deze aanpak is gericht op verwerving of sanering van agrarische bedrijven met relatief hoge emissies of verouderde stalsystemen in en nabij kwetsbare Natura 2000-gebieden.
De gebiedsgerichte benadering - en dus geen generieke krimp - houdt in dat naarmate een specifieke sector een substantiële bijdrage levert aan stikstofproblemen in gebieden die kwetsbaar zijn voor deposities, doelgerichte maatregelen worden getroffen. Daarnaast adviseert Remkes om op korte termijn de toepassing van emissie-reducerende technieken en praktijken in de veehouderij te versnellen door deze via experimenteerruimte vroegtijdig toe te staan.
Op het gebied van mobiliteit adviseert Remkes een snelheidsverlaging door te voeren op rijks- en provinciale wegen, zo nodig gedifferentieerd naar wegen of gebieden, waarbij de snelheidsbeperkende maatregelen worden gericht op aantoonbare effecten in kwetsbare Natura 2000-gebieden. Het adviescollege richt zich tijdens de tweede fase van de opdracht op mogelijke emissiebeperkende maatregelen voor de andere vormen van mobiliteit zoals openbaar vervoer, vrachtvervoer, scheepvaart en luchtvaart.
Landbouwminister Schouten laat weten dat het kabinet keuzes zal maken en dat er geen taboes gelden. Het kabinet komt begin oktober met een reactie op het advies van de commissie Remkes.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland