50Plus heeft bij het Brabantse college aandacht gevraagd voor de kalverhouderij in die provincie.
De strenge milieueisen tikken voor kalverhouders harder door dan voor veehouders in de grote veesectoren. Kalverhouders hebben vaak meerdere stallen en natuurlijk geventileerde stallen. De aanschaf van luchtwassers is voor hen relatief duur. Omdat de kostprijs in Brabant sterk zal stijgen, zijn kalverhouders bang dat hun bedrijf niet meer interessant is voor contractgevers. Hierdoor verdwijnt de kalverhouderij uit de provincie naar andere delen van Nederland waar de emissie-eisen minder streng zijn.
50Plus stelt in de brief aan het college dat de investeringen in ammoniakreducerende systemen voor kalverhouders veelal te hoog zijn om terug te verdienen. “Voor veel kalverbedrijven betekent dit mogelijk de nekslagâ€. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe systemen die, in tegenstelling tot luchtwassers, milieutechnisch wel effectief zijn. Dat gaat echter nog een paar jaar duren. Nu verplicht investeren in inefficiënte en te dure luchtwassystemen maakt het voor kalverbedrijven straks onmogelijk te investeren in een systeem dat wel doelmatig is.
Een optie kan zijn, stelt 50Plus, om voor kleine veesectoren, waaronder de kalversector, een uitzondering te maken in het Brabants beleid en die kleine veesectoren voorlopig te houden aan de eisen die zijn opgesteld in het convenant uit 2009 dat de provincie, ZLTO en natuur- en milieuorganisaties destijds hebben opgesteld: 50 procent ammoniakreductie, of de best toepasbare methode, voor bestaande stallen in 2028 mits betaalbaar. 50Plus wil een antwoord van het college op dit punt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland