Eisen+Beter+Leven%2Dkeurmerk+flink+verzwaard
Nieuws

Eisen Beter Leven-keurmerk flink verzwaard

De Dierenbescherming heeft conceptcriteria gepubliceerd voor het Beter Leven-keurmerk. De criteria voor één ster - waar de meeste kalverbedrijven onder vallen - zijn veel zwaarder dan de huidige. Een greep uit conceptcriteria voor 1 ster:

- Kalveren worden niet gehouden in een megastal. Onder een megastal wordt verstaan één UBN (of EU-registratienummer) met 330 NGE of meer. Voor blank betekent dit maximaal 2.238 kalveren en voor rosés 2.538. Stallen die voor 01-01-2012 deelnemer waren aan het Beter Leven-keurmerk mogen het aantal dieren dat per 01-01-2012 werd gehouden handhaven. Bij ver-/nieuwbouw wordt het gehouden aantal dieren niet nog verder vergroot.

- De kalveren aangevoerd op het kalverbedrijf zijn afkomstig van bedrijven die gecertificeerd zijn voor het Beter Leven-keurmerk. Momenteel worden de criteria voor melkvee ontwikkeld. Zodra er gecertificeerde melkveebedrijven zijn, wordt een analyse gemaakt van de mogelijkheid om de kalversector te voorzien van Beter Leven-kalveren. Hierop wordt in dit criterium een concreet aandeel dieren dat van Beter Leven gecertificeerde bedrijven afkomstig moet zijn opgenomen, toewerkend naar 100 procent.

- Bij kalveren tot 12 weken leeftijd is voor ruwvoerverstrekking voor elke 10 kalveren minimaal 1 ruwvoervreetplek van minimaal 0,40 m beschikbaar. Voor kalveren vanaf 12 weken zijn voor elke 6 kalveren minimaal 3 ruwvoervreetplekken (van minimaal 0.4 m) beschikbaar.

- Tot 6 weken leeftijd is er minimaal 1 speen per kalf beschikbaar.

- De voeding van vleeskalveren bestaat voor maximaal 50% uit melk of een melkvervangend preparaat.

- Vanaf aankomst op het bedrijf tot 15 weken krijgen de dieren kalveren gemiddeld minimaal 1500 gram vezelhoudend droog ruwvoer per dag. Vanaf 15 weken krijgen de kalveren minimaal 3300 gram vezelhoudend droog ruwvoer per dag.

- Bij werkzaamheden op het bedrijf wordt altijd van de afdeling met de jongste naar de afdeling met de oudste dieren gewerkt, en wordt wisselen tussen afdelingen vermeden.

- Tussen twee rondes kalveren wordt een leegstandsperiode van drie weken ingesteld per afdeling.

- Mest en urine wordt direct gescheiden. Dit geldt voor nieuwbouw of verbouw doch uiterlijk per 01-01-2040.

- Mest en urine wordt minimaal 1 keer per week afgevoerd. Dit geldt bij nieuwbouw of verbouw doch uiterlijk per 01-01-2040.

- De vloeroppervlakte per een kalf (levend gewicht) is minimaal 2,2 m2 vanaf opzet tot 300 kilo (levend gewicht). Bij nieuwbouw of verbouw na (datum in werking treding criterium), doch uiterlijk met ingang van 1 januari 2030.

- De vloeroppervlakte per kalf >300 kg (levend gewicht) is minimaal 2,5 m2.

- De diepte van het kalverhok is minimaal 2,5 keer één gemiddelde kalverlengte op 220 kg.

- Bij nieuw- en verbouw na (datum in werking treden nieuw criterium), doch uiterlijk met ingang van 1 januari 2030.

- De kalveren worden in groepen van >10 dieren gehouden. Dit geldt na nieuwbouw en verbouw na (datum in werking treding criterium), maar uiterlijk vanaf 1 januari 2030.

- De vloer moet ingestrooid zijn met stro of vergelijkbaar materiaal, of voorzien zijn van een rubber toplaag. Dit geldt bij nieuwbouw en verbouw na (datum in werking treding criterium), doch uiterlijk per 1 januari 2028.

- De kalveren worden alleen gehergroepeerd tussen aan elkaar grenzende hokken om eventuele verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.

- In ieder hok van maximaal 40 kalveren is een schuurvoorziening aanwezig waar de kalveren permanent toegang toe hebben. Een schuurvoorziening bestaat uit verticaal geplaatste schuurborstels. Het object moet voor de dieren goed bereikbaar zijn.

- Het antibioticagebruik moet onder het door de SDa vastgestelde relevante actieniveau liggen en moet binnen twee jaar liggen binnen het door SDA vastgestelde streefniveau.

- Op 13 weken worden alle kalveren individueel op Hb-waarde gemeten. Alle kalveren die een Hb-waarde hebben van lager dan 7,0 mmol/l krijgen een ijzersuppletie. Indien te laag wordt ter voorkoming een voersamenstellingsanalyse uitgevoerd en wordt de volgende ronde opnieuw gecontroleerd. Op week 20 wordt een nieuwe steekproef genomen.

- De kalveren zijn als nuchter kalf tijdens de aanvoer naar de vleeskalverhouderij niet langer dan 8 uur oftewel 500 km vervoerd.

Zie voor alle criteria de site van de Dierenbescherming. Tot 30 juni kan er schriftelijk gereageerd worden op de criteria.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer