De vrieskou en stevige wind is ook in de kalverstallen merkbaar. Mengers, leidingen en troggen hebben een lagere temperatuur waardoor de eindtemperatuur van de melk in sommige gevallen omhoog moet.
Waar de eindtemperatuur van de melk normaal gesproken ongeveer 45 graden is, mag deze nu verhoogd worden naar 47 tot 49 graden om de melk op de juiste temperatuur in de troggen te krijgen.
Wat de verhoging moet zijn, is voor elk bedrijf anders. Geadviseerd wordt om in ieder geval te meten met welke temperatuur de melk in de trog komt en als dat onder de 40 graden is, moet de eindtemperatuur bijgesteld worden. Ook het drinkwater mag – indien mogelijk – verwarmd worden.
Kalverhouders die nuchtere kalveren hebben, of nog ontvangen, kunnen het best driemaal daags voeren. Daarnaast is het aan te bevelen de stal enkele uren voor het arriveren van nieuwe kalveren op temperatuur te hebben of eventueel het transport uit te stellen tot de buitentemperatuur hoger is.
Op meerdere (rosé)bedrijven is het voer in de kuil bevroren. Rosékalverhouders kunnen overwegen de mengwagen opnieuw te vullen na de voerbeurt en deze in de stal te zetten zodat het voer ontdooid is als er de volgende dag gevoerd moet worden. Ook twee voerbeurten tegelijk geven kan het probleem van bevroren voer verminderen.
Tot slot kunnen er eventueel extra vitaminen verstrekt worden aan de kalveren om de werking van het maagdarmkanaal te ondersteunen bij het verstrekken van koud voer of bij het voorkomen van koudestress.
Dierenartsen waarschuwen bovendien voor het bevriezen van medicijnen, waardoor de werking vermindert. Sommige medicijnen verliezen hun volledige werking en andere worden minder effectief wanneer ze bevroren zijn geweest. Ook zorgen koude medicijnen voor irritatie na het injecteren. Medicijnen op lichaamstemperatuur toedienen is het beste.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland