Vanaf 1 april 2018 start de verplichte bestrijding van IBR en de verdere beheersing van BVD.
De bestrijding zou feitelijk per 1 januari 2018 starten maar de stuurgroep die het proces begeleidt, heeft nog steeds geen goedkeuring van Brussel op de AMvB, die de bestrijding moet bewerkstelligen. Om te voorkomen dat alles een jaar opschuift, heeft de zuivelsector zelf én eenzijdig het initiatief genomen om een verplichte aanpak op te nemen in de leveringsvoorwaarden.
De voorwaarden gaan in per 1 januari 2018. Vanaf 1 april 2018 moeten de melkveehouders werken volgens het bestrijdingsprogramma, dat veel overeenkomsten heeft met wat de AMvB gaat regelen. Het eigen initiatief van de zuivelsector had niet de voorkeur van LTO Nederland. LTO wil een aanpak waarvan honderd procent zeker is dat Brussel er achter staat én waaraan ook de vleesvee- en kalversector deelnemen.
De partijen zijn nu overeengekomen dat de vleessector per 1 januari 2019 start. De kalversector acteert enigszins aan de zijlijn omdat de landen waaruit de kalversector import (o.a. Duitsland, België, Ierland, Denemarken) al ver zijn met de artikel-9 status en de importdieren dus een hogere status hebben dan de Nederlandse.
De zuivelsector neemt wel een risico met de bestrijding als blijkt dat Brussel bezwaren heeft met de AMvB. Het gaat dan vooral om het tankmelkonderzoek dat is opgenomen in de aanpak. Als Brussel dit afkeurt, moet er bloedgetapt worden en zullen melkveehouders opdraaien voor de hogere kosten.
Het initiatief van de zuivelsector om de bestrijding in de leveringsvoorwaarden te zetten, was voor stuurgroepvoorzitter Toon van Hoof (LTO) deze week aanleiding om zijn voorzitterschap neer te leggen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland