Tijdens de studiedag van DAP VUG op dinsdag 28 november in Barneveld stond het voorkomen en bestrijden van een salmonella-uitbraak centraal.
Het aantal uitbraken neemt vanaf 2012 toe. Sinds het antibioticum colistine als tweedekeusmiddel te boek staat, is het bestrijden van een uitbraak lastiger geworden. Voorkomen van insleep en verspreiding via managementmaatregelen wordt daarom steeds belangrijker.
Er is een duidelijke regionale spreiding in type salmonella. Salmonella Typhimurium is het meest verspreid over Nederland. In noord-Gelderland/Overijssel komt de Dublin-variant vaker voor. Enerzijds verhuist de bacterie met de kalveren mee van het melkveebedrijf naar het kalverbedrijf. Anderzijds kan de bacterie zich na een uitbraak op het kalverbedrijf in leven houden en in de volgende ronde de aanwezige dieren opnieuw infecteren. Een strikte hygiëne is daarom noodzakelijk, evenals het voorkomen van verspreiding binnen het bedrijf.
Er zijn ook goede ervaringen met het vaccineren van kalveren alhoewel het officieel niet geregistreerd is. Het wordt toegepast onder de zogenoemde cascaderegeling omdat farmaceuten het vaccin niet voor Nederland laten registeren. Dierenarts Willem-Jan Last van DAP VUG ervaart het als een gebrek. “Het is echt zwart-wit. Wanneer je ent, bescherm je de kalveren volledig. Regelgeving staat hier innovatie in de weg. Dat is bijzonder jammer. Zeker als je bedenkt dat we met vaccineren extra antibiotica kunnen reduceren.â€
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland