Natuur & Milieu denkt te simpel in haar rapport Voedselvisie waarin ze stelt dat de melkveehouderij met 40 procent moet inkrimpen, zegt LTO Noord-bestuurder Dirk Bruins.
Tegen RTV Drenthe zegt de melkveehouder uit Dwingelo. “Als je zegt dat je het probleem oplost door een deel van dierhouderij weg te doen, is dat te simpel. Dan zou je ook kunnen zeggen dat je het probleem oplost, als je al het vliegverkeer weghaalt."
Met het klimaatverdrag van Parijs in de hand, heeft Natuur & Milieu berekeningen gemaakt over de gevolgen voor de Nederlandse veehouderij. Het aantal melkkoeien zou dan in 2030 met 1 miljoen dieren moeten dalen.
Uitgangspunt van de door de stichting opgestelde Voedselvisie is dat iedere sector moet bijdragen aan de doelen van de klimaatconferentie van Parijs uit 2015. De energiesector zou 55 procent minder CO2-equivalenten mogen uitstoten (ten opzichte van 1990) en de mobiliteitssector 43 procent minder (ten opzichte van 2005). Om binnen de nationale CO2 uitstoot te blijven, zou de emissie in de Nederlandse landbouwsector met 47 procent moeten dalen ten opzichte van 1990. Daarnaast rekent de stichting met het uitgangspunt dat de gehele veehouderij circulair werkt zonder een mestoverschot.
De doorrekening houdt in dat er in Nederland 41 procent minder melkkoeien zouden mogen zijn. De melkveehouderij moet volgens de stichting flink krimpen omdat deze sector per geproduceerd product het meeste broeikasgassen uitstoot. Dat komt met name door de uitstoot van methaan bij de pensfermentatie. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Het aantal stuks jongvee, vleeskalveren en vleesstieren neemt in de berekening van Natuur & Milieu met eenzelfde percentage af als het aantal melkkoeien.
Bruins vindt dat koeien juist een belangrijke bijdrage leveren. "Bepaalde gronden worden met een reden ingezet voor de melkveehouderij, omdat er behalve gras verder weinig kan groeien. Daar kun je geen akkerland van maken. Juist in de melkveehouderij kunnen we laagwaardige producten als gras omzetten in melk en vlees." Met verduurzamen heeft de veehouderij geen enkel probleem, stelt Bruins. Want dat is volgens de melkveehouder het belangrijkste onderwerp binnen de veehouderij.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland