Donderdag 22 juni 2017 wordt de grens van 30 graden Celsius niet alleen in het Zuiden overschreden, ook de rest van het land krijgt met deze tropische temperaturen te maken. Het tijdig nemen van maatregelen tegen hittestress voorkomt problemen.
Een maat om hittestress te bepalen is de THI (Temperature Humidity Index). Deze index (zie grafiek hieronder) combineert temperatuur en luchtvochtigheid. Het is vooral de luchtvochtigheid die bepaalt of kalveren hittestress ervaren. Met een hoge luchtvochtigheid kunnen de dieren hun warmte minder makkelijk kwijt. Bij een luchtvochtigheid van 70 procent en een temperatuur van 23 graden Celsius heeft en kalf al last van hittstress.
Om te bepalen of kalveren hittestress ervaren, is het van belang de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in de stal te meten. De regionale weersverwachting geeft een goede indicatie, maar de situatie in het hok is bepalend. Door de temperatuur ter hoogte van de kalveren te meten en op buienradar.nl de luchtvochtigheid op te zoeken (www.buienradar.nl/nederland/gezondheid/luchtvochti...), kunnen kalverhouders zelf bepalen of hun dieren last ondervinden van de hitte.
Met voer- en managementmaatregelen kunnen kalverhouders de invloed van hitte op het kalf verminderen. Meer hierover is te lezen in De Kalverhouder die zaterdag 17 juni is verschenen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland